Union - White Star, voetbalnostalgie ten top

Mario Lelievre
| 4 reacties
Union - White Star, voetbalnostalgie ten top
Foto: © SC

Gisteren stond er in het Dudenpark een duel in de kelder van de derde klasse op het programma, niet zomaar een duel maar de derby tussen Union en White Star. Deze match stond bovendien in het teken van het overlijden van Jacques Bastin.

Een zondag in januari, buiten is het kil en regenachtig, je hebt net een zwaar weekend achter de rug en er staat weer een volle werkweek voor de boeg. Wat doe je dan als voetbalgek? Je gaat naar Union – White Star kijken in het Dudenpark, een duel in de kelder van derde klasse.

Royale Union Saint-Gilloise kent iedereen wel, elfvoudig landskampioen, tweemaal Bekerwinst, en bovenal: het record van 60 competitiewedstrijden zonder nederlaag! Eerlijkheidshalve moet er bij gezegd worden dat dit palmares opgebouwd is tussen 1904 en 1935. Sindsdien is de club terug gezakt naar een volksclub die snakt naar meer, maar die met de neus op de financiële kant van het huidige voetbal wordt gedrukt.
White Star is qua bekendheid waarschijnlijk een andere zaak, het gaat hier niet om het oude White Star dat vroeger in eerste nationale speelde. Het huidige White Star Woluwe heette voorheen gewoon FC Woluwe, nog vroeger was het zelfs FC Kapellenveld genaamd. Het verkreeg de witte ster van het Woluwse stadsbestuur toen het authentieke White Star zo’n 40 jaar geleden fusioneerde met het ooit zo grote Racing Club de Bruxelles.

De wedstrijd is dan wel een derby in het Brusselse, in het Joseph Mariënstadion ging alle aandacht naar het overlijden van clubicoon Jacques Bastin. Bastin was de laatste overlevende van het glorieuze Union 60 en stierf op 5 januari jongstleden op 96 jarige leeftijd. De rechtsbuiten speelde 59 van de 60 wedstrijden van Union 60 en scoorde hierin 19 maal. Hij was er ook bij op 10 februari 1935 toen aartsrivaal Daring Brussel met een 2-0 overwinning een einde maakte aan de reeks van Union. Met bijna 2.000 waren ze om hun held een waardig afscheid te geven.

De wedstrijd zelf liep gelijkopgaand maar het waren de mannen uit het Fallonstadion, jawel het nieuwe White Star speelt er ook, die het laken naar zich toetrokken. Met doelpunten van Glorieux en Bilstein liepen de Woluwenaren uit tot 0-2, de Unionisten zagen de zoveelste nederlaag al in de lucht hangen. Dat was echter zonder Bruno, Geel-Blauw scoorde de aansluitingstreffer en voelde dat er meer in zat. De club van wijlen Bastin ging dan ook door en Nicaise deed het Dudenpark net voor rust ontploffen: 2-2. 


Na de rust verliep het allemaal wat rommeliger, maar White Star kreeg nog de beste kansen op 2-3. Toch was het Union dat, luid aangemoedigd, nog gevaarlijk kwam opzetten met 5 corners in blessuretijd. De score bleef echter steken op een billijke 2-2 eindstand, waar echter geen enkele Brusselse club iets mee opschiet.

Extrasportief bleek er wel wat beter nieuws te rapen voor de Unionisten. De elfvoudig landskampioen vond enkele Italiaanse investeerders die meer dan anderhalf miljoen euro in de club willen pompen. Binnen een termijn van vijf jaar zou er zelfs terug aan de kop in tweede klasse moeten gespeeld worden! Allemaal mooie woorden en beloften maar veel Union supporters geloven er niet meer in, zo werd op het einde van de wedstrijd nog het ontslag van het bestuur gevraagd.

De moeder der Belgische traditieclubs verdient meer dan degradatievoetbal in derde klasse. Laat ons hopen dat het binnenkort terug Union is dat lacht, que c'est l'Union qui sourit

Frederik Swennen
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e amateurliga A

Nieuwste reacties