Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 4)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Standard mag blijven dromen
Fabian Morren

Standard heeft geschiedenis geschreven. De Rouches boekten op de vierde speeldag hun eerste overwinning ooit in de Champions League. Standard versloeg Olympiakos met 2-0 en behoudt zo uitzicht op de achtste finales.

Nogal wat mensen stonden nog in de file toen de aftrap al werd gegeven. Blijkbaar hadden de spelers medelijden met die fans, want in de eerste 25 minuten was er geen enkele kans en vooral heel veel strijd op het middenveld. Nadien vond Standard het welletjes en zorgde Dieumerci Mbokani voor het eerste doelgevaar. De Congolese aanvaller schoot ruim over, op aangeven van Milan Jovanovic.

Mbokani zet Rouches op weg

Wat later toonde Mbokani zich doeltreffender. De aanvaller werd met een lange pass in de diepte gestuurd en kreeg hulp van de Griekse defensie. Zo kwam de grillige spits oog in oog met doelman Nikopolidis en werkte hij keurig af. Dat was meteen het sein voor een sterk kwartier van de thuisploeg. Zo volgde nog een uitstekende knal van Mehdi Carcela tegen de lat en ging een schot van Milan Jovanovic naast.

In de tweede helft kantelde de wedstrijd. Olympiakos eiste het balbezit op en Standard had steeds meer overtredingen nodig om de aanvalsgolven van de Grieken te onderbreken. De kansen voor de bezoekers bleven dan ook niet uit. Een vrije kopkans van Maresca ging over, maar vooral Mellberg liet de gelijkmaker liggen. De Zweed stond helemaal vrij, maar van dichtbij trapte hij op Sinan Bolat.

Jovanovic zorgt voor opluchting

Omdat Standard er niet in slaagde om Olympiakos op counter definitief uit te tellen, bleef het spannend. Pas een kwartier voor tijd waren de Luikenaars nog eens gevaarlijk via een kopbal van Eliaquim Mangala.  Enkele minuten voor tijd besliste Milan Jovanovic definitief de wedstrijd. De Servische aanvaller scoorde in de rebound nadat eerst Nikopolidis nog een poging van Mbokani redde. (AN)