Competitie: Champions League
Speeldag: 1/8 Finales (H)
Olympiakos ziet gelijkspel door neus geboord
Nico Wieme

Bordeaux heeft een uitstekende zaak gedaan door met het kleinste verschil te gaan winnen bij Olympiakos. De Fransen controleerden grotendeels de match, maar mochten in het slot de ref dankbaar zijn dat die de gelijkmaker van de Grieken afkeurde.

Olympiakos en Bordeaux maakten er voor de pauze een intensieve pot voetbal van. Veel hoogtepunten viel er echter niet te noteren. De Grieken hadden wel het meeste balbezit en zorgden voor de betere kansen. Zo kopte Olof Mellberg in de aanvangsminuten al een vrijschop rakelings langs het bezoekende doel.

Op een diefje

Op het eerste schot tussen de palen van Bordeaux was het 26 minuten wachten. Fernando vond de vuisten van Antonios Nikopolidis op zijn weg. Enkele minuten later kreeg Ieroklis Stoltidis een opgelegde kans om Olympiakos op voorsprong te brengen, maar zijn kopbal was niet goed gericht. De thuisploeg schakelde een versnelling hoger, zonder echter gevaarlijk te zijn.

Toen iedereen zich al met een 0-0-ruststand verzoende, sloegen de Fransen genadeloos toe. De volledig vrijstaande Michaël Ciani kopte een vrijschop van op rechts in het Griekse doel.

Controlevoetbal

Wie dacht dat de thuisploeg na de rust een stormloop richting Frans doel zou ontketenen, kwam bedrogen uit. Het was Bordeaux dat moed geput had uit dat doelpunt voor de pauze. Ciani maakte ei zo na zijn tweede van de avond, de kopbal van de verdediger ging echter voorlangs. Op het uur kregen de Grieken dan toch een opgelegde kans op de gelijkmaker. Vincenzo Maresca slaagde er nog in om een flankvoorzet van op vijf meter van het doel over te koppen.

Bordeaux controleerde de match en Olympiakos kon daar aanvankelijk weinig tegen inbrengen. Wat de thuisploeg ook probeerde, in de buurt van het Franse doel kwamen ze niet. De Fransen lukten zelfs bijna de 0-2. Na mooi samenspel tussen Jaroslav Plasil en Matthieu Chalmé kwam de bal bij Geraldo Wendel die van op ruime afstand naast besloot.

Door het oog van de naald

Olympiakos wou toch met geen nederlaag naar Frankrijk trekken en ontwikkelde nog een slotoffensief. Eerst verscheen Lomana LuaLua alleen voor Cédric Carrosso. De Franse doelman kon de poging van de Congolees nog met zijn vingertoppen wegtikken. Even later moest een bezoeker een poging van Vassilis Torosidis van de lijn koppen. De Grieken roken hun kans en LuaLua kopte op de bezoekende doelman. In blessuretijd lukte Maresca dan toch de gelijkmaker, maar ref Howard Webb keurde het doelpunt af wegens een aanvallende fout. Zo mag Bordeaux met een gunstige 0-1 de terugmatch aanvatten.