fulFulham
hamHamburger SV
Datum: 29/04/2010 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Halve Finales (T)
Stadion: Craven Cottage
Fulham weert HSV uit finale in eigen stadion
Nico Wieme
| 0 reacties
Fulham weert HSV uit finale in eigen stadion
Foto: © SC

Fulham heeft voor een stunt van formaat gezorgd door zich ten koste van HSV te plaatsen voor de finale van de Europa League. De Duitsers hadden lange tijd alles onder controle, maar moesten uiteindelijk buigen voor het fysieke voetbal van de Londenaars.

Roy Hodgson hield bij Fulham, op één positie na, vast aan het team dat vorige week 0-0 gelijk speelde bij Hamburger SV. Ricardo Moniz voerde twee wijzigingen door in vergelijking met de heenmatch: Robert Tesche kwam in de plaats van Piotr Trochowski en Mladen Petric nam zijn plaats in de spits weer in ten nadele van Paolo Guerrero.

Op finalekoers

De wedstrijd was nog maar pas op gang gebracht of Fulham kreeg al een reuzekans. Bobby Zamora geraakte echter in twee tijden niet voorbij Frank Rost. HSV herstelde nadien het evenwicht en trok geleidelijk aan het laken naar zich toe. Halfweg de eerste periode kregen de Duitsers een vrijschop op 30 meter van het doel. Mladen Petric krulde het leer met een banaanschot enig mooi in de linkerwinkelhaak.

Fulham herstelde zich maar moeizaam van die opdoffer. Pas in het slotkwartier van de eerste periode konden de Londenaars voor een weinig dreiging zorgen. Een gevaarlijke voorzet van Damien Duff werd door Jerome Boateng tijdig ontzet en een vrijschop van Simon Davies vloog hoog over. De Duitsers ontsnapten ook aan een strafschop nadat Guy Demel aan het shirt van Zamora ging hangen.

Ook in de tweede helft kon Fulham de bezoekers aanvankelijk niet bedreigen. HSV controleerde de partij, zette druk als het moest en prikte tegen als het kon. Boateng mocht zich wel gelukkig prijzen dat de Turkse ref hem slechts geel gaf voor een vliegende tackle op Zoltan Gera.

Van de hemel naar de hel

Tot twintig minuten voor tijd was er voor de bezoekers geen vuiltje aan de lucht, maar dan verstuurde Danny Murphy een lange bal richting Davies. De Welshman schakelde mooi Demel uit en schoof de bal naast Rost in doel. Fulham rook zijn kans en drong de Bundesligist terug. Na een hoekschop van Davies kregen de Duitsers de bal niet weg en Gera bedankte met een tweede thuisdoelpunt.

Hamburg was van slag af en was niet meer in staat om de scheve situatie recht te zetten. Zo zien de Noord-Duitsers voor het tweede jaar op rij de finale aan hun neus voorbijgaan. Een finale die ze zo graag in de eigen HSH Nordbank Arena gespeeld hadden. Fulham mag zich in zijn tweede Europese campagne ooit opmaken voor de eindstrijd tegen de winnaar van Liverpool tegen Atletico Madrid. Voor HSV dreigt een seizoen zonder Europees voetbal.

Herbeleef Fulham - Hamburger SV

Europa League

 Halve Finales (T)