Speeldag: Speeldag 5
Stadion: Mestalla
Valencia maakt Belgische landskampioen belachelijk: 7-0
Fabian Morren

Racing Genk is in de Champions League alweer met de neus op de feiten gedrukt. De landskampioen werd weggespeeld en vernederd in Valencia: 7-0. Laszlo Köteles voorkwam bovendien nog grotere cijfers. Genk is daardoor uitgeschakeld in Europa.

Fabian Morren, Johan Walckiers en Manuel Gonzalez in Valencia

Genk-trainer Mario Been koos voor dezelfde opstelling als tegen Westerlo. Anthony Vanden Borre begon dus op de rechtsachter en Fabien Camus op het middenveld. Anele begon vanaf de bank.

Valencia toonde van bij het begin haar aanvallende intenties. Dat resulteerde meteen in een hoekschop, die verder geen gevaar opleverde. Net op het moment dat Genk het evenwicht leek te herstellen, sloeg de thuisploeg keihard toe. In nauwelijks drie minuten mocht Köteles zich twee keer omdraaien. Eerst kopte Jonas het leer hard binnen. Nadien leed De Bruyne makkelijk balverlies en enkele tijden later mocht Soldado de klus eenvoudig klaren. De nummer negen van Valencia nam eerst nog rustig de tijd om Hyland uit te kappen en legde het leer vervolgens achter kansloze Köteles.

Genk, duidelijk aangeslagen door de dubbele opdoffer, moest even naar adem happen. Köteles had intussen de handen vol met een vrijschop van Costa en een schot van Feghouli. Genk leek een vogel voor de kat, maar dan kwam de landskampioen toch weer wat beter in de wedstrijd. Meer nog, Fabien Camus had zelfs de aansluitingstreffer aan de voet. Het schot bleek niet voldoende om Diego Alves te vloeren. Ook Anthony Vanden Borre, de enige op niveau aan Genkse zijde, had een kans.

Hattrick Soldado
De 2-1 hing dan wel enkele minuten in de lucht, dat was dan toch buiten Soldado gerekend. De Spaanse spits legde de Genkse mankementen pijnlijk bloot. Iedere keer als hij voor doel verscheen, was het bingo. Bij het tweede doelpunt werd hij heel mooi bediend door Jonas. Pablo Hernandez bood hem nog voor rust een hattrick aan.

Net als in Londen tegen Chelsea was de wedstrijd aan de rust al gespeeld. Zoals wel vaker dit seizoen moest Mario Been tijdens de rust zijn elftal herschikken. Jelle Vossen werd in de kleedkamers gelaten en Mohamed Sarr kreeg de kans om zijn eerste minuten van het seizoen vol te maken. Hyland en Camus schoven een positie naar voren. Het nieuwe en zoveelste centrale verdedingsduo bestond nu uit Nadson en Sarr.

Genkse fans
De Genkse delegatie had gelukkig nog één iets om trots te zijn: haar twaalfde man. De bezoekende fans waren weer met velen komen opdagen, maar kregen dus andermaal geen beloning. Beens nieuwe opstelling kon overigens weinig bekoren. Er waren nog pogingen van onder meer Soldado en invaller Piatti, maar het was uiteindelijk Pablo Hernandez die aandikte tot 5-0. Niet veel later werd de Genkse verdediging nog op een subliem doelpunt van invaller Aduriz. Costa maakte in de slotfase het Spaanse feest helemaal compleet. Genk mocht doelman Köteles zelfs nog dankbaar zijn dat hij met enkele prima reddingen een grotere afstraffing nog kon vermijden. Cijfers zeggen niet altijd alles, maar de 7-0-eindstand laat hier geen ruimte meer voor interpretatie.