itaItalië
ierIerland
Datum: 18/06/2012 20:45
Competitie: EK
Speeldag: Speeldag 3
Squadra juicht na 2-0 en score bij Spanje-Kroatië
Squadra juicht na 2-0 en score bij Spanje-Kroatië
Foto: © SC

Het was lang bibberen voor Italië dat een uur met de kleinste voorsprong bleef staan tegen Ierland. Dankzij de 0-1 in Spanje-Kroatië zijn de Italianen door naar de kwartfinales als tweede in de groep.

Johan Walckiers in Poznan

Wie zich aan een spektakelrijk schouwstuk verwacht had, kwam alvast bedrogen uit. De wedstrijd bleef lang gesloten. Ierland wou zijn toch nog 20.000 overgebleven enthousiaste fans nog een resultaat cadeau doen en voor Italië hing er nog heel wat meer van af. Het leek zelfs alsof de Squadra schrik had om op een counter te lopen.

En terecht, want de Ieren kwamen er via McGeady en Keane regelmatig snel uit, maar in de zone van de waarheid werd het leer niet altijd even zorgvuldig behandeld. Er zat eigenlijk bij de twee ploegen weinig lijn in het spel. Gelukkig maakten de fans - vooral de Ierse natuurlijk - weer heel wat sfeer, want het aantal kansen konden we inmiddels nog altijd op één hand (zelfs optimistisch) tellen. Di Natale uit de draai en Doyle op een counter en dan zijn we nog breed in het woord 'kans'. Di Natale was de bedrijvigste op het veld, maar bij gebrek aan bruikbaar materiaal kwam hij ook te weinig in schietpositie.

Stilstaande fase natuurlijk

Als er een goal zou vallen, moest die bijna uit een stilstaande fase komen. En zo geschiedde ook: Pirlo met de indraaiende bal en daar kwam Cassano als een duiveltje uit een doosje aan de eerste paal opgedoken. Eerst was er nog even discussie, want de bal ging via de deklat over de doellijn, maar de Turkse scheidsrechter wees beslist naar de middenstip. En gelijk had hij, want het leer was bijna een meter over de lijn.

Ondertussen was het bij Ierland op het veld weer een rommeltje geworden. Robby Keane liep soms op de linksachter, Duff stond meer achteraan dan op zijn linkerflank en Dunne zag sterretjes van de loopbewegingen van Di Natale. De tweede helft beloofde even beterschap, maar verwaterde al even vlug weer.

Dunne koord

Voor Italië was het een goede stand (gevaarlijk toch) en Ierland kon niet echt veel beter. Italiaans bondscoach Prandelli begon zich dan toch aan de zijlijn op te winden, want hij wist wat er dit EK al gebeurde met enkele topploegen. Het bleef balanceren op een dunne koord.

Met Balotelli werd dan maar wat extra aanvallende kracht ingebracht, maar de beste kans daar op volgend was voor de Ieren. Andrews ramde een vrije trap door de muur, maar Buffon stond ook pal. In de laatste minuten verschaftte Balotelli de Italianen zekerheid met een heel knappe volley. 

Italië stoot als tweede door na de winst van Spanje tegen Kroatië. Ierland verlaat het toernooi met nul punten.

Opstellingen

Italië Italië

  Speler G Beoordeel
Buffon Gianluigi 90' -
Chiellini Giorgio 58' -
Balzaretti Federico   90' -
Abate Ignazio 90' -
Barzagli Andrea 90' -
Motta Thiago 90' -
Marchisio Claudio 90' -
De Rossi Daniele   90' -
Pirlo Andrea A 90' -
Cassano Antonio 62' -
Di Natale Antonio 73' -
  Bank G Beoordeel
Bonucci Leonardo 32' -
Diamanti Alessandro 28' -
Balotelli Mario 17' -

Ierland Ierland

  Speler G Beoordeel
Given Shay 90' -
St Ledger Sean 90' -
Ward Stephen 90' -
O'Shea John   90' -
Dunne Richard 90' -
Whelan Glenn 90' -
McGeady Aiden 64' -
Andrews Keith   90' -
Duff Damien 90' -
Doyle Kevin 76' -
Keane Robbie 85' -
  Bank G Beoordeel
Long Shane 26' -
Walters Jonathan 14' -
Gibson Darron 5'  
Herbeleef Italië - Ierland

Vooraf