Interview "Crisis komt dichterbij"

Koen Schaaphok
| 7 reacties
"Crisis komt dichterbij"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Iedere Belg kent Vincent Kompany. 'Vince The Prince' is bekend als Manchester City-speler en als Rode Duivel. We mogen echter niet vergeten dat er ook een Kompany op de Belgische velden voetbalt. Jongere broer Francois Kompany speelt sinds dit jaar bij SK Sint-Niklaas.

Voor Sint-Niklaas is het seizoen echter niet goed begonnen. De club bengelt in de onderste regionen van de tweede klasse. Eerder liet ploeggenoot Michael Van Hoey al verstaan dat het gebrek aan kwaliteit te wijten is aan een combinatie van individuele foutjes en brute pech. Een stelling waar François Kompany, na de blamage tegen Eupen, zich in kan vinden. “Dat klopt ook, inderdaad. Voornamelijk tegen Eupen breekt dat ons dan zuur op. We zijn dan kwetsbaar tegen vlot scorende ploegen. Het is ook opmerkelijk dat we altijd zwaar beboet worden voor de kleinste foutjes. Als we fouten van de tegenstander afstraffen, schieten we op de paal of tegen de keeper. Bij ons is het steeds een tegendoelpunt. Dat is dan gewoon pech.”

Bijna crisis

Het is te vroeg om van een crisis te spreken in Sint-Niklaas, al komt dat volgens François wel steeds dichterbij. “We moeten zo snel mogelijk die eerste overwinning behalen. Het is nog geen crisis maar wat niet is, kan nog komen”, aldus de jonge Kompany, die beseft dat de doelstellingen van de club moeten worden bijgesteld. “We proberen nu heelhuids die tweede periode te bereiken. Als we die dan sereen kunnen doorkomen kunnen we mikken op een stabiele tiende plaats.”

Daarvoor moeten er nog wel wat ploegen opzij gezet worden. White Star Woluwe ziet Kompany dan ook als de te kloppen ploeg in de tweede klasse. “Ze zijn dit seizoen heel sterk bezig en beschikken over een enorm scorend vermogen.”

Terugtrekken

Gelijkenissen met grote broer Vincent gaan verder dan alleen de achternaam. Beiden hebben een geschiedenis met het Engelse voetbal. Vincent maakt wekelijks grote sier bij landskampioen Manchester City en François speelde ooit bij vierdeklasser Macclesfield Town FC maar wist daar nooit door te breken. Hij moest echter even terug wennen aan de verschillen met het Belgische voetbal. “Ik weet de trainer me bij mijn eerste training in België vertelde dat ik niet zo hard in de duels moest gaan. Het was tenslotte maar training. In Engeland is dat heel normaal. Het spel is daar veel harder en veel fysieker. Hier zegt de coach dat je je voet moet terugtrekken, terwijl ze daar juist verwachten dat je doordrukt”, aldus François Kompany.

Grote broer

Met zijn beroemde broer Vincent heeft François naar eigen zeggen een goede relatie. “We spreken regelmatig met elkaar. Hij kwam ook kijken naar de wedstrijd tegen Eupen. We praten echter niet overdreven veel over voetbal. Op dat vlak verstaan we elkaar wel. Ik ben fier op alles wat hij nu met de Rode Duivels heeft bereikt maar veel praten we er niet over. Voetbal is tenslotte maar voetbal”, besluit François Kompany.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties