zenZenit St Petersburg
andAnderlecht
1-0
Datum: 24/10/2012 18:00
Competitie: Champions League
Speeldag: Speeldag 3
Stadion: Petrovskiy Stadion
Strafschop breekt Anderlecht zuur op
Strafschop breekt Anderlecht zuur op
Foto: © SC

Anderlecht heeft niet gekregen wat het verdiende. En dat was minstens een punt tegen Zenit Sint- Petersburg. Paars-wit was de evenknie (of zelfs beter) van de Russische miljoenenploeg, maar een door Jovanovic veroorzaakte penalty deed hen de das om.

Anderlecht speelde een heel volwassen eerste helft. Zonder Mbokani koos John van den Brom met Dennis Praet voor extra voetballend vermogen en dat werkte uitstekend in die eerste vijfenveertig minuten. Paars-wit had zelfs de beste kans in het eerste kwartier. Jovanovic zette een één-twee op met Praet en kreeg daardoor vrije baan naar doelman Malafeev, maar de Serviër zette de bal een half metertje naast. 

Zenit was vooral gevaarlijk via Hulk die vanop zijn rechterkant steeds naar binnen kwam. Een schot van op de zestien meter ging naast en een vrije trap werd door de Braziliaan maar een half metertje naast gezet. Anderlecht kreeg op bepaalde momenten verrassend veel ruimte, iets wat we nog niet zagen in de voorbije twee CL-matchen. 

Zo mochten Kanu en Jovanovic geregeld vrij met de bal aan de voet tot aan de zestien komen. En zelfs Gillet mocht de zestien binnenlopen, maar de rechtsmidden koos dan voor de teruglegger in plaats van zelf te trappen. Anderlecht mocht echter gerust de betere ploeg genoemd worden. Achteraan hadden Kouyate en Nuytinck het gevaarlijke duo Kerzhakov en Hulk in de tang.

Verrast door vrije trap

Zenit leek in niets op de ploeg van twee jaar geleden en er lagen kansen voor Anderlecht, maar vooraan moest De Sutter optornen tegen quasi de volledige verdediging. Maar toch bleef paars-wit aandringen. Een vrije trap van Biglia kon niet beroerd worden door Kanu en Praet reageerde iets te traag op een afvallende bal. Zenit kwam wel tot aan de zestien van Proto, maar deed daar bijzonder weinig met het leer.

Maar het was één van de snelle spelhervattingen die Anderlecht de das om deed. Net als heel de match werd de bal bij een stilliggende fase snel door Zenit de zestien ingepompt en daar werd Anyukov door Jovanovic in een reflex onderuit gehaald. Penalty en dat liet Kerzhakov niet liggen: 1-0, een serieuze opdoffer voor een moedig Anderlecht.

Zoals heel de wedstrijd bleven de Brusselaars proberen, maar vooraan was er deze keer geen Mbokani om uit een halve kans een goal te maken. Met de kansen had beter moeten gedaan zijn. Anderlecht staat nu laatste in de groep met twee punten achterstand op Zenit.

Opstellingen

Zenit St Petersburg Zenit St Petersburg

  Speler G Beoordeel
Malafeev Vyacheslav 90' -
Anyukov Aleksander 90' -
Criscito Domenico 90' -
Lombaerts Nicolas 90' -
Hubocan Tomas 90' -
Shirokov Roman 76' -
Faizulin Victor   58' -
Witsel Axel 90' -
Semak Sergei 90' -
Kerzhakov Aleksandr 90' -
Hulk 90' -
  Bank G Beoordeel
Bistrov Vladimir 32' -
Bruno Alves 14' -

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio   90' -
Wasilewski Marcin   83' -
Nuytinck Bram 90' -
Kouyate Cheikhou 90' -
Deschacht Olivier 90' -
Gillet Guillaume 90' -
Biglia Lucas 90' -
Kanu Rubenilson 90' -
Jovanovic Milan   90' -
Praet Dennis 74' -
De Sutter Tom   90' -
  Bank G Beoordeel
Vargas Ronald -  
Kaminski Thomas -  
Safari Behrang -  
Canesin Fernando Matos -  
Kljestan Sacha -  
Iakovenko Oleksandr 16' -
Molins Guillermo 7'  
Herbeleef Zenit St Petersburg - Anderlecht

Vooraf