Datum: 04/12/2012 20:45
Competitie: Champions League
Speeldag: Speeldag 6
Stadion: Estadio La Rosaleda
Anderlecht met opgeheven hoofd er uit
Anderlecht met opgeheven hoofd er uit
Foto: © SC

Anderlecht speelt na nieuwjaar geen Europees voetbal meer. De Brusselaars kregen in Malaga een B-elftal tegenover zich, maar kwam niet verder dan een gelijkspel. Zenit heeft in Milaan echter gewonnen en dat betekent de doodsteek. Al mag paars- wit wel met opgeheven hoofd er uitstappen

Johan Walckiers in Malaga

Voor Malaga hoefde het allemaal niet meer als groepswinnaar. De ideale gelegenheid om enkele basisspelers rust te geven. 'Enkele' mag in dit geval breed gezien worden, want slechts twee spelers die in het Astridpark aan de aftrap stonden, waren er ook bij in de terugmatch: Eliseu en Weligton. Maar dat belette de Spanjaarden niet om Anderlecht meteen bij de keel te grijpen en twee goeie kansen af te dwingen via een afstandsschot van Iturra en een geplaatste bal van Buonanotte waarop Proto zich moest onderscheiden.

Achteraan klopte het gewoonweg niet bij Anderlecht. Deschacht stond centraal en Safari linksachter, maar er liep meer mis. Malaga vond om de haverklap een vrije man en moest daar niet eens veel moeite voor doen. Anderlecht kwam er drie keer goed uit: Jovanovic zette voor op de vrijstaande Mbokani en het leek een gemaakt doelpunt te worden, maar invallersdoelman Kameni haalde de bal van de lijn. Daar had de Congolees echter altijd moeten scoren.

Goal Safari onterecht afgekeurd

En ook Bruno kreeg iets dat je als meer dan een dot van een kans mag bestempelen, maar de rechtsmidden kreeg helemaal vrijstaand de voorzet van Safari ook niet voorbij Kameni. Malaga bewees echter dat zelfs de invallers van een Spaanse topploeg - wat Malaga zeker is - in de Jupiler League een rol van belang zouden vervullen. En met een rammelende verdediging kon de treffer van de nummer vijf in de Primera Division niet uitblijven. 

En net als in de heenmatch was het een fantastische treffer van buiten de zestien net voor rust. Duda vlamde het leer bijna uit stilstand in de kruising. Aan de goal ging er wel een afgekeurd doelpunt van Safari vooraf en daar zat meer dan een geurtje aan. De lijnrechter vlagde voor buitenspel van Mbokani die - én niet aan het spel deelnam én zelfs geen buitenspel stond.

Jovanovic en Kameni

Anderlecht nam wraak in het begin van de tweede helft. Bruno zette Mbokani op weg naar doel, maar die werd eerst gestuit. De bal rolde echter voor de voet van de aanstormende Jovanovic en die maakte het mooi af met een opwipper. 1-1, maar met een tussenstand van 0-1 in Milaan was Anderlecht nog geen stap verder. En Jova had bijna de 1-2 gemaakt ook, maar hij trof de paal. Een nieuw contract had na de match waarschijnlijk al klaar gelegen als hij die gemaakt had.

En het deksel op de neus kwam even later: Duda haalde in de zestien een lange bal uit de lucht en gaf met een gekruist schot Proto het nakijken. Anderlecht bleef voetballen, maar Kameni keepte de match van zijn leven. Jovanovic zag de Kameroener nog maar eens een schot uit de hoek halen. 

Anderlecht kwam zelfs nog aan de gelijkmaker via Mbokani, maar is Europees uitgeschakeld omdat Zenit won in Milaan (0-1). Zelfs indien Mbokani de laatste kans nog had afgemaakt zou het dus geen stap verder zijn. Al was een overwinning wel een mooie afsluiter geweest. In een Champions League-campagne waar het veelal van net niet was, was deze wedstrijd daar ook een toonbeeld van.

Opstellingen

Malaga Malaga

  Speler G Beoordeel
Kameni Carlos 90' -
Weligton de Oliveira 54' -
Sanchez Ortega Sergio 90' -
Onyewu Oguchi 90' -
Iturra Urrutia Manuel Rolando 90' -
Barbosa Valente Sérgio Paulo ⚽ ⚽   80' -
Eliseu 90' -
Buonanotte Diego A 90' -
Fernández Miglierina Sebastián Bruno A 90' -
Santa Cruz Roque 90' -
  Bank G Beoordeel
Caballero Wilfredo Daniel -  
Viejo Pol Freixanet -  
Joaquín -  
Isco -  
Recio -  
Camacho Barnola Ignacio 74' -
Gámez Duarte Jesús 36' -
Soler Francisco Portillo 10' -
Juanmi -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' -
Deschacht Olivier 90' -
Kouyate Cheikhou 90' -
Safari Behrang   90' -
Biglia Lucas 90' -
Kljestan Sacha A   90' -
Praet Dennis 71' -
Gillet Guillaume 90' -
Bruno Massimo 90' -
Jovanovic Milan 85' -
Mbokani DieumerciA   90' -
  Bank G Beoordeel
Iakovenko Oleksandr -  
Kaminski Thomas -  
Kanu Rubenilson -  
Odoi Denis -  
Wasilewski Marcin -  
Molins Guillermo -  
Canesin Fernando Matos -  
De Sutter Tom 19' -
Vargas Ronald 5'  
Herbeleef Malaga - Anderlecht

Vooraf