Competitie: Play-off 1
Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Jan Breydel
Zulte Waregem verslaat mak Club Brugge met hattrick Leye

Zulte Waregem kan zondag terug spelen voor de eerste plaats tegen Anderlecht. Het versloeg een mak Club Brugge, dat het in de slotfase nog spannend maakte, met 3-4.

Aernout Van Lindt in Brugge

Club Brugge stond bij aanvang van de wedstrijd drie punten in het krijt bij Zulte Waregem en – belangrijker – acht bij Anderlecht. Als de Bruggelingen nog titelaspiraties hadden, moest er gewonnen worden vanavond. Ook Zulte Waregem wou echter de drie punten om competitief te blijven in de play-offs. Mits winst kan het zondag zelfs terug voor de leidersplaats spelen tegen Anderlecht.

Op het veld was er in de aanvangsfase echter weinig te merken van een drang om te winnen. Beide teams bleven schuchter achter de bal spelen. Vooral de troepen van Francky Dury liepen de eerste tien minuten te veel met de bal. Tot echt hete standjes leidde dat niet.

Leye met een schicht

De eerste echte kans van de avond was het meteen prijs. De buitenspelval van Club Brugge klapte niet open en Mbaye Leye werd perfect in het straatje gestuurd door Davy De fauw. De afwerking mocht er ook wezen: van buiten de zestien knoeihard in de winkelhaak, een beetje zoals Balotelli in de eindstrijd van het EK vorige zomer.

Vroege achterstand voor Club Brugge, dat nu wel vol aan de bak zou gaan moeten, al was er meteen na het doelpunt nog meer slecht nieuws voor de thuisploeg. Stenman sprong op en over Conté en raakte daarbij geblesseerd aan de schouder. Dat zou wel eens het sleutelbeen kunnen zijn. Hij werd vervangen door Victor Vazquez, die nochtans niet helemaal fit zou zijn en gespaard werd voor deze wedstrijd.

Brugge zoekt en vindt gelijkmaker

Na een halfuur begon de thuisploeg op te zetten. Een kopbal van Lestienne was niet hard genoeg, maar daarna moest Bruzzese een keer goed plat op een vrije trap van Vazquez. Op een kopbal van Donk na een hoekschop van Lestienne moet hij zich echter ook gewonnen geven: 1-1. Club Brugge wil doorzetten, maar kan het niet.

Aan de overkant drong de hele verdediging niet aan toen Delaplace Leye bediende. Die zag Berrier staan en legde rustig af op hem. Berrier twijfelde niet en de Fransman poeierde de 1-2 voorbij Kujovic. Meteen ook de ruststand, al had Conté vlak voor rust de 1-3 aan de voet.

Meer kaas met gaatjes, hattrick Leye

Na rust probeert Club Brugge wel, maar echt geïnspireerd lijkt de thuisploeg niet te zijn. Ook in de verdediging blijft het morrelen. Zulte Waregem profiteert optimaal, elke keer als het in de buurt van Kujovic komt is het prijs. Eerst bedient Berrier zijn confrater Leye, die met een mooie krullende bal de voorsprong verdubbelde.

Brugge bleef onmondig en de weinige keren dat het gevaarlijk werd, kwam Bruzzese gepast tussen. De doelman van Zulte Waregem staat met steeds meer vertrouwen onder de lat en dat doet ook zijn verdediging deugd.

Een kleine twintig minuten voor tijd zorgde Mbaye Leye dan voor het absolute orgelpunt van de avond. De andere doelpunten waren al mooi, maar de boogbal die hij uit zijn voeten tovert op aangeven van Conté sloeg alles. Hattrick Leye, en wat voor een: zelden een speler zo’n mooie hattrick weten maken. Als verjaardagscadeau voor zijn zoontje kan dat tellen! Zelfs het thuispubliek ging recht en gaf een applaus voor het doelpunt.

Bruzzese held

Al moet vooral gezegd dat de thuisploeg echt niet thuisgaf. Steeds meer slechte passes volgden elkaar op, steeds meer publiek verkoos de tribunes te verlaten. Een kwartier voor tijd waren er al serieuze lege plekken in het stadion. Zij misten allen de 2-4 van Jorgensen zo’n acht minuten voor tijd. Even later maakte Vadis Odjidja de wedstrijd helemaal spannend met een afstandsschot.

Lestienne had zelfs de 4-4 nog aan de voet in de absolute slotfase, maar Bruzzese strekte zich en wist de gelijkmaker te voorkomen. Zulte Waregem knokt zich zo naar de drie punten en mag zondag - voor de vijfde keer dit seizoen - op zoek naar de leidersplaats.