FC Barcelona: Catalaanse reus nadert einde van een tijdperk

Timothy Collard
Timothy Collard
| 17 reacties
FC Barcelona: Catalaanse reus nadert einde van een tijdperk
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

FC Barcelona. Jarenlang het meest gevreesde clubteam ter wereld. Maar de Catalaanse reus is in verval en staat op de vooravond van een nieuw tijdperk. De clubleiding moet nu meer dan ooit de juiste beslissingen maken wil het ook in de komende jaren een succesvol Barça zien.

Boegbeelden als Victor Valdés en Carles Puyol zoeken na het seizoen andere oorden op. Niet dat beide heren vandaag de dag nog absolute steunpilaren zijn bij Barcelona, maar toch. Het zijn twee heel invloedrijke spelers die de voorbije jaren van grote waarde waren voor de Blaugrana. “Je mag wel zeggen dat dit Barça aan het einde van een tijdperk is gekomen”, aldus Johan Boskamp, die de verrichtingen van Barça op de voet volgt.

“Bij momenten kunnen ze hun wil nog opleggen aan de tegenstander. Maar het is lang niet meer hetzelfde Barça als pakweg twee jaar geleden. Ze kunnen de tegenstander niet meer negentig minuten bij de keel grijpen.”

Vertrek Guardiola onderschat?

Eigenlijk luidde Pep Guardiola twee jaar geleden het einde van een tijdperk in. De Spaanse oefenmeester stond vier jaar aan het roer in Camp Nou en maakte van Barça een geoliede machine die iedere tegenstander angst inboezemde en prijs na prijs in de wacht sleepte.

Pep won met zijn Barça alles wat hij wilde winnen, en verliet vervolgens het schip. De voormalige middenvelder van FCB deed dat op een hoogtepunt, niet eens zo’n slecht idee. Assistent Tito Vilanova nam het roer over en na een heel moeilijk jaar – persoonlijk dan toch (Vilanova was meerdere maanden buiten strijd door kanker, nvdr.) – veroverde Barcelona alsnog de titel.

Maar de gezondheidstoestand van Vilanova eiste zijn tol en de trainer moest het na vorig seizoen noodgedwongen voor bekeken houden. Zijn vervanger werd de Argentijn Tata Martino. Volgens velen kwam de coach op voorspraak van vedette Lionel Messi, al ontkende men dat steevast met klem bij Catalaanse topclub.

"We missen dat extraatje dat van ons FC Barcelona maakt"

Daar waar coach zijn van Barcelona nooit echt moeilijk leek, is dat dit jaar toch lichtjes anders. Martino is niet eens bezig aan zo’n slecht seizoen, maar moet in de Primera Division momenteel wel zijn meerdere erkennen in Real Madrid en ook Atlético Madrid.

“We missen dat extraatje dat van ons FC Barcelona maakt.” Mooier dan Martino kan je het eigenlijk niet verwoorden. Barça domineert nog steeds zijn tegenstander en zal altijd meer balbezit hebben na negentig minuten voetbal. Maar dat magische ontbreekt dezer dagen in Camp Nou.

Centrale as toe aan vervanging

Bovendien lijkt de centrale as van de 22-voudige Spaanse kampioen aan vervanging toe. Xavi is inmiddels 34, terwijl ook Iniesta (29) niet eeuwig jong zal blijven. Vervangers staan in de wachtkamer. Sergi Roberto beschikt over voldoende technische bagage om in de voetsporen te treden van Xavi en co. Natuurlijk mogen we ook Cesc Fabregas niet vergeten, die op dit moment nog steeds in de schaduw leeft van diezelfde Xavi.

Centraal achterin is een échte vervanger voor Carles Puyol noodzakelijk, want Javier Mascherano is en blijft toch eerder een nummer 6, een kuitenbijter. “En ook hij blijkt aan een vertrek te denken. Dus een extra verdediger is meer dan welkom”, aldus Boskamp.

Dani Alves lijkt ook aan zijn laatste seizoen bij Barça bezig. De Braziliaan staat in de belangstelling van de Engelse top en volgens Spaanse bronnen is een transfer in de zomer een mogelijkheid. De vervanger van de vertrekkende Victor Valdés staat reeds klaar in de persoon van Duits toptalent Marc-André ter Stegen, maar ook die zal tijd nodig hebben.

Kunnen Neymar en Messi samenspelen?

Afgelopen zomer investeerde Barça al fors om zich te verzekeren van Neymar. De Braziliaan kan terugblikken op een behoorlijk debuutseizoen en lijkt in de toekomst één van exponenten van dit Barcelona te moeten worden. “Johan Cruijff zei onlangs dat Neymar en Messi niet in dezelfde ploeg kunnen spelen", pikt Boskamp in.

“’Twee kapiteins op één schip, dat is van het goed teveel’, liet hij zich ontvallen. Nou, ik denk dat die twee zo goed kunnen voetballen, dat het hen wel samen moet lukken”, meent de Nederlander.

"Barcelona heeft ons de voorbije jaren verwend. Maar de jongens die eraan komen zijn ook niet mis, hoor"

En wat met Lionel Messi? De Argentijn verklaarde onlangs – na enkele transfergeruchten – nogmaals zijn liefde aan FC Barcelona. De absolute vedette wil zijn hele leven bij de club blijven, maar toch blijven verschillende media hem in verband brengen met een transfer naar Manchester City.

De kans lijkt echter klein dat Leo ook effectief vertrekt. Maar Barça zal zijn smaakmaker de komende jaren, meer dan ooit, nodig hebben. “Er circuleren immense bedragen, maar ik denk niet dat hij zal vertrekken. Barcelona heeft ons de voorbije jaren verwend. Maar de jongens die klaar staan zijn ook niet mis, hoor. Ze zouden misschien wel nog beter kunnen doen dan dit team", besluit Boskamp.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

La Liga

Nieuwste reacties