Groep B - Spanje

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 0 reacties
Groep B - Spanje
Foto: © SC

Het WK in Brazilië komt er stilaan aan. De Rode Duivels zullen er zoals geweten bij zijn, net als 31 andere landen. We stellen jullie alle landen voor, zo ook titelverdediger Spanje.

Door Sander De Graeve

Algemene informatie: Spanje

Hoofdstad: Madrid
Inwonersaantal: 47 miljoen
Oppervlakte: 505.992 km²
Staatshoofd: Juan Carlos I (koning)
Volkslied: Marcha Real

Bijnamen nationale ploeg: La Furia Roja (de rode furie, La furia (de furie), La Furia Española (de Spaanse furie), La Roja (de rode)
Trainer: Vicente Del Bosque
Meeste selecties: Iker Casillas – 152
Topscorer aller tijden: David Villa – 56
Bookmakers: 7 tegen 1

WK-historiek

Aantal eerdere deelnames: 13
Beste resultaat: Wereldkampioen - WK 2010
Resultaat vorig WK: Wereldkampioen

Voor de overwinning op het WK 2010 stond Spanje bekend als een traditionele underachiever. Vaak een wereldploeg tussen de lijnen, maar op het WK bleek de mayonaise zelden te pakken. De grootste ontgoocheling was tevens ook de start van het Spanje zoals we het kennen.

Toenmalig bondscoach Aragonés vond na het tornooi dat zijn spelers fysieke kracht tekort kwamen om de tegenstander van de bal te zetten. Hij begon een nieuwe speelstijl te ontwikkelen waarin de bal monopoliseren centraal staat. Zo legde hij de basis voor de EK zeges in 2008 en 2012 en de wereldtitel van 2010. Ook nu wordt Spanje tot de topfavorieten gerekend.

Weg naar het WK

Spanje moest bijna tot het eind wachten om een kuitenbijtend Frankrijk af te houden. Hoe La Roja zich precies wist te plaatsen? Lees alles over de weg van Spanje naar het WK HIER.

Het moment: Iniesta de Verlosser

De finale van het vorige WK, in Zuid-Afrika, tussen Nederland en Spanje was geen goeie partij voor hartlijders. Beide landen hielden elkaar tot diep in de extra tijd in evenwicht tot de bal na 116 minuten in de voeten van Iniesta belandde. El Blanquito (de witte), bracht zijn volledig land in extase met een krachtig schot voorbij een verbouwereerde Maarten Stekelenburg.

De Belgische connectie

Als we denken aan België en Spanje dachten we, voor de Rode Duivels echt begonnen te presteren, vooral aan die kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2010. De kersverse Europese kampioen had toen een lastige avond in Brussel, maar won wel. Daarnaast maakte ook een huidige topper van La Roja zijn debuut in België. Lees alles over de Belgische connectie met Spanje HIER.

Blikvangers

Bij elk land heb je zo wel enkele spelers die in het oog springen of bijzonder belangrijk zijn voor hun team. Voor Spanje is dat Iker Casillas. De recordinternational is voor zijn land nog steeds dé nummer één. Lees alles over de blikvangers van Spanje HIER.

WK-babe

Voor Spanje pikken we er Sara Carbonero uit. De vrouw van Iker Casillas werd wereldberoemd toen ze haar man interviewde na de WK-finale van 2010. Als teaser hier alvast een foto, maar we hebben meer van dat moois. Lees alles over de babes van Spanje HIER.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties