andAnderlecht
monMonaco
Datum: 17/09/2015 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 1
Stadion: Lotto Park
Déjà vu naar vorig seizoen: Anderlecht laat punten liggen op het einde
Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 0 reacties

Anderlecht laat Europees weer punten liggen op het einde

Déjà vu naar vorig seizoen: Anderlecht laat punten liggen op het einde
Foto: © Photonews

Anderlecht leek op weg naar een perfecte start van de Europa League-campagne. Na de goal van Gillet leek een eerste stunt in de maak, maar - niet toevallig onmiddellijk na de wissel van Defour - sloeg Monaco toe in de slotfase. Eén punt en weer bijzonder zuur. Een flashback naar vorig seizoen.

Johan Walckiers in Anderlecht

Met zijn basiself verraste Besnik Hasi niet, wel met de manier waarop hij zijn pionnen op het veld zette. Niet Gillet, maar wel Defour ging voor de verdediging spelen en ook zijn flanken wisselde hij van kant: Praet op links en Suarez op rechts. Een paar tactische ingrepen, vooral omdat Praet de oprukkende Touré beter onder controle kon houden.

Italiaanse tank

Even uitleggen hoe Anderlecht het donderdagavond aanpakte: een verdediging van beton, een middenveld dat zich de longen uit het lijf liep en vooraan een Italiaanse tank die straks ook nog de Eiffeltoren even gaat verzetten omdat die volgens hem vijf centimeter te veel naar links staat.

Beeldspraak natuurlijk, maar wat Stefano Okaka die eerste helft liet zien, was niets minder dan impressionant. Met drie gingen ze soms aan zijn lijf hangen, maar Okaka bleef gewoon op de been. Hasi rekende daarbij natuurlijk op de infiltraties van Gillet als er zo'n bliksemafleider vooraan staat.

Duiveltje uit een doosje

En het klopte als een bus! Deschacht ging hoog doorjagen op het middenveld, veroverde de bal en via Tielemans kwam die bij Praet. Een schitterende voorzet en aan de tweede paal dook Gillet als een duiveltje uit een doosje op om in één tijd af te werken. De routinier werd al veel bekritiseerd, maar hoeveel belangrijke goals heeft die nu al gemaakt voor paars-wit?

Enige probleem was de rechterkant. Al het gevaar van Monaco kwam van daar aangezien Najar er alleen voor stond. Verdedigen, dat was immers niet voor Suarez. Het werd zo erg dat Praet opnieuw naar zijn rechterkant moest om Najar bij te staan.

Geen barsten in de muur

Wie dacht de muur zou barsten of de inspanningen op het middenveld verminderd zouden worden na de rust had het mis. Ook de tank vooraan bleef stormen. Anderlecht had zelfs een resem kansen via Suarez, Tielemans en Obradovic. Welk Frans topteam? 

Monaco dreigde slechts een paar keer met een schot van de ingevallen El Shaarawy en een kopbal van Traoré. Proto stond er beide keren. Enkel het laatste kwartier moest paars-wit stevig terugplooien. Veel energie verbruikt, dat zeker, maar ook veel kansen laten liggen. 

Defour eraf, Heylen eraf gelopen

En dat brak Anderlecht weeral zuur op. Tiens, waar hebben we dat nog geschreven? Oh ja, vorig seizoen in de CL-campagne. Anderlecht liet toen in de slotfase ook veel punten liggen. Deze keer was het weer zover. 

Defour moest gewisseld worden met een knieblessure en Heylen stond nog maar op het veld of hij werd er af gelopen. El Shaaarawy zag zijn schot nog gestopt door Proto, maar in de rebound maakte Traoré het toch af. Ezekiel liet de winnende treffer nog liggen. Weeral een grote teleurstelling.

Opstellingen

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 6
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' 7
Dendoncker Leander 90' 7
Deschacht Olivier 90' 6
Obradovic Ivan   90' 7
Gillet Guillaume 90' 6
Defour Steven   85' 7
Tielemans Youri 88' 5
Praet Dennis A 90' 7
Okaka Chuka Stefano 90' 8
Suarez Matías   74' 6
  Bank G Beoordeel
Acheampong Frank Opoku 16' 5
Heylen Michaël 5'  
Ezekiel Imoh 2'  
Roef Davy -  
Leya Iseka Aaron -  
Nuytinck Bram -  
Conté Ibrahima Sory -  

Monaco Monaco

  Speler G Beoordeel
Subasic Danijel 90' -
Touré Almamy 90' -
Fortuna dos Santos Wallace   90' -
Raggi Andrea 90' -
Echiejile Elderson Uwa   61' -
Moutinho Joao 90' -
Pasalic Mario 45' -
Abreu Cavaleiro Ivan Ricardo Neves 76' -
Bernardo Silva 90' -
Coentrão Fabio 90' -
  Bank G Beoordeel
Traoré Lacina 45' -
El Shaarawy Stephan 29' -
Lemar Thomas 14' -
Traoré Adama -  
Bakayoko Tiemoue -  
Nardi Paul -  
Carrillo Guido Marcelo -  
Herbeleef Anderlecht - Monaco

Vooraf