Column Eén-twee van de Week: "Antwerp hoort altijd thuis in eerste klasse, alleen hoop ik dat het licentiespook er niet rondwaart"

Redactie
| 23 reacties
Eén-twee van de Week: "Antwerp hoort altijd thuis in eerste klasse, alleen hoop ik dat het licentiespook er niet rondwaart"
Foto: © photonews

Wesley Muyldermans is auteur van verschillende boeken, maar eet, drinkt en ademt vooral voetbal en nog eens voetbal. Wekelijks geeft hij in ‘De Eén-twee van de Week’ zijn eigenzinnige en scherpe kijk op nieuwsfeiten, weetjes, geruchten of personages die de voorbije voetbalweek gekruid hebben.

Volgende zondag staat in de Proximus League een absolute topaffiche op het programma: Tubize – Antwerp. Nou ja, topaffiche … Zelfs wanneer Tubize met de drie punten aan de haal zou gaan, denk ik niet dat iets of iemand The Great Old van de titel kan houden. Of het moest de voetbalbond zijn … Antwerp volgend seizoen dus weer waar het thuishoort, in de eerste klasse, of moeten we die reeks nu anders gaan benoemen …?

"Derde klasse wordt bedacht met de eretitel Superliga, maar zal enkel bestaan uit amateurteams"

Zoals heel voetbalminnend België weet, krijgen de eerste en tweede klasse volgend seizoen een grondige facelift. Opzet: een gezondere financiële situatie en meer professionaliteit, en dus weg met het vagevuur van willen, maar niet kunnen! Er komt een professionele eerste klasse A en B, de ene met 16 clubs en de andere met slechts 8 clubs. De derde klasse wordt bedacht (een beetje een vergiftigd geschenk) met de eretitel Superliga, maar zal enkel bestaan uit amateurteams.

Knap initiatief natuurlijk, maar voor we er geraken, wordt het volgens mij dikke miserie! De tweede klasse bestaat momenteel uit 17 clubs en moet dus afslanken naar 8 clubs. Lekker simpel toch, zou je denken. De kampioen uit de tweede klasse stijgt en de daler uit eerste klasse vormt samen met de nummers één tot en met zeven uit het vagevuur de nieuwe eerste klasse B.

Bij de eerste acht eindigen zou dus het hoofddoel moeten zijn voor alle clubs uit de tweede klasse. Maar onder andere dat gegeven zorgt ervoor dat naar het einde van het seizoen toe de kans op eindeseizoenmatchen, in de ruimste zin van het woord, erg groot wordt.

"Er zijn clubs die wel willen, maar niet meer moeten en clubs die wel willen, maar niet kunnen"

Wedstrijden van clubs die (puntengewijs) niet meer kunnen tegen clubs die wel willen, maar niet meer moeten, staat niet echt garant voor veel spektakel! Om het nog wat ingewikkelder te maken, zijn er daarnaast clubs die wel willen, maar niet kunnen (ze krijgen geen licentie betaald voetbal) en clubs die kunnen, maar niet willen (ze spelen liever amateurvoetbal). Het zorgt allemaal voor een weinig adembenemende mix …!

Last but not least doet ook de voetbalbond een duit in het zakje. Clubs uit de huidige tweede klasse die tijdens de licentiecontrole een 1A-licentie behalen, krijgen voorrang op al de rest. Het zou dus perfect kunnen dat een club niet bij de eerste acht eindigt, maar dankzij de licentie wel naar de 1B-reeks mag.

Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan SK Lierse, dat momenteel niet bij de eerste acht staat. Wat er ook van zij, The Great Old hoort altijd thuis in eerste klasse A, alleen hoop ik dat het licentiespook er nu al niet ergens in de coulissen rondwaart en een dezer Patrick Decuyper de stuipen op het lijf jaagt…

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties