Eén-twee van de Week: "De Überliga, een nieuwe klap voor de Hollanders"

Redactie
| 13 reacties
Eén-twee van de Week: "De Überliga, een nieuwe klap voor de Hollanders"
Foto: © Photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Wesley Muyldermans is auteur van verschillende boeken, maar eet, drinkt en ademt vooral voetbal en nog eens voetbal. Wekelijks geeft hij in ‘De Eén-twee van de Week’ zijn eigenzinnige en scherpe kijk op nieuwsfeiten, weetjes, geruchten of personages die de voorbije voetbalweek gekruid hebben.

Nog niet zo lang geleden hadden we het in deze column over de soep met dikke balletjes die de competitiehervorming van onze vaderlandse pintjesliga zou worden, vooral in de tweede klasse, volgend jaar omgedoopt tot 1B-reeks. De inkt is nog niet droog en wat blijkt nu? Het einde van het Europees voetbal zoals we dat nu kennen, lijkt nabij!

De grote boosdoener? De Engelse Premier League (en dan vooral ‘den teevee’) waar binnenkort maar liefst een vetpot van vier miljard euro tv-geld per jaar te verdelen valt! De Italianen, de Spanjaarden, de Duitsers en de Fransen – het is in het verleden ooit anders geweest en Adolf Hitler draait zich vast om in zijn graf – voelen de bui al hangen en smeden plannen om een alliantie te vormen tegen Vardy City, Mourinho United en FC Klopp.

Überliga nieuwe klap voor de Hollanders

Een Europese Superliga – niet te verwarren met onze toekomstige amateuristische Superliga – moet de degens kruisen met de Engelse … hoe gaat dat heten? Überliga dan maar …? In die Superliga is geen plaats voorzien voor de huidige nummer één van de FIFA-ranking – wij dus – omdat we een zogezegd B-land zijn en slechts negende staan in de UEFA-ranking, en ook niet voor de Hollanders (weeral een ferme klap voor de zelfverklaarde uitvinders van het totaalvoetbal!).

De B-landen zouden dan de krachten bundelen om tegen 2018 – jaar waarin dan misschien wel de Champions League en Europa League zoals we die nu kennen ten grave gedragen worden – een antwoord klaar te hebben op de Superliga. In ons B(elgen)-land zijn er een aantal A-clubs die mee aan de kar willen trekken om samen met clubs uit andere B-landen een zogenaamde Subdivison 2 op poten te zetten.

Wat doet 'den teevee'?

Het zijn natuurlijk de usual suspects: Anderlecht, Club Brugge, AA Gent, RC Genk en Standard. Niet zozeer de clubs die sportief de hoogste ogen gooien – denk maar aan de twee laatstgenoemde clubs – maar vooral die met de grootste zak poen – denk maar aan laatstgenoemde club. En wat dan als die competitie al een Subdivison is, wat dan met onze toekomstige 1A-reeks, 1B-reeks en (onze) Superliga? Wat blijft daar dan nog van over en wat gaat ‘den tevee’ daarmee aanvangen?

Misschien zijn er toch een aantal clubs die zich samen met de big five in de handen wrijven. Beerschot-Wilrijk …? Club Luik …? Wat er ook van zij, ook de heren Messi en Suarez – heren is hier niet echt op z’n plaats – illustreerden vorig weekend al hoe zij over dit alles denken. De jongens van Celta de Vigo – een B-club uit een A-land – werden vernederd met een ‘ingestudeerde’ penalty, niet meer dan de imitatie van een voormalig icoon uit de competitie van een B-land.

Heren van fatsoen

Het was als spuwen op een tegenstander die al KO tegen het canvas ligt! Coppens, Cruijff, … dat waren heren, mannen met een gave maar ook met respect voor de tegenstander. Messi en Suarez die wilden alleen zeggen: “Hey, Celta, scheer je hier weg! Dit is de speelplaats voor de grote jongens.” Grote klasse? Grote schande, ja!

Bekijk eens de beelden opnieuw. Luis Enrique – gelukkig iets slimmer dan zijn spelers – springt eerst half glimlachend van de bank, maar gaat dan snel weer zitten, net op tijd beseffend dat hij altijd en overal een heer moet zijn. Nu we het toch over penalty’s en klasse hebben, nog even dit.

Weet je wie een klasbak is? John Bostock van OHL. Zo goed als tegen het canvas liggen, een penalty krijgen, recht krabbelen en dan Verhulst te grazen nemen met een Panenka. Grote klasse, die Bostock (en een heer ook, neem het van mij aan …). Oh, wat had ik graag na die ‘dikkenekkenstrafschop’ een verdediger van Celta Messi zien poorten, Suarez zien passeren met een Zidanneke en dan van aan de middenlijn de doelman zien lobben! HEERlijk was dat geweest …

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties