Datum: 10/03/2016 19:00
Competitie: Europa League
Speeldag: 1/8 Finales (H)
Stadion: Donbas Arena
Oekraïnse samba-voetballers tellen Anderlecht quasi uit in Europa

Anderlecht verliest met 3-1 in Oekraïne en werd bij momenten overklast

Oekraïnse samba-voetballers tellen Anderlecht quasi uit in Europa
Foto: © photonews

Wie de eerste helft had gezien en daarna zijn tv op De Mol afstemde, kunnen we begrijpen. Maar even leek het wel alsof Anderlecht nog een kans ging maken nadat Acheampong de 2-1 op het bord zette. Maar een standaardfase besliste daar alweer anders over.

Twintig minuten, dat was de tijdsspanne die Anderlecht de indruk kon wekken dat er iets te rapen viel in Oekraïne. In die 20 minuten had Frank Acheampong zelfs kunnen en moeten scoren, maar de Ghanees verprutste de tegenaanval volledig. En hij gaf blijkbaar het voorbeeld aan zijn verdediging.

En ja, het was Steven Defour die de teleurgang van Anderlecht in Lviv inleidde. Met een domme laterale pass probeerde hij Deschacht te bereiken, maar die bal werd heel makkelijk onderschept en uit de daaropvolgende fase kon Taison de 1-0 tegen de netten jagen.

Zaalvoetbal

Drie minuten later ging 'King Kara' als een miniem liggen en was het weer prijs. Nuytinck bracht eerst nog redding op een opwippertje, maar op de daaropvolgende hoekschop kopte Kucher genadeloos binnen. 2-0 en het had zonder Proto nog veel erger kunnen worden.

Shakhtar gaf les aan Anderlecht, sambales. Want op een gegeven moment leek het of de mix van Brazilianen en Oekraïners zaalvoetbal aan het spelen waren. Combinaties door het centrum met één baltoets tegelijk, het was indrukwekkend. En het leek zelfs alsof die van Anderlecht er ook met bewondering naar aan het kijken waren.

Proto enige op niveau

Want geen kat legde hen iets in de weg, behalve Proto dan. Als dat vechten voor hun coach was, vrezen we voor Besnik Hasi. In de kleedkamer tijdens de rust mocht hij misschien al zijn afscheidsspeech geven en zijn spelers 'bedanken' voor hun 'tomeloze inzet'. Voor de slechte begrijper: sarcasme.

Maar goed, wat hij ook zei, het moet effect gehad hebben, want de Brusselaars kwamen beter voor de dag. Er was zelfs sprake van druk. Defour dwong de doelman zowaar tot een redding. Defour koos daarna ook nog voor een pass, waar hij altijd een schot had moeten proberen.

En Hasi probeerde het met een dubbele wissel, die onmiddellijk rendeerde. Conte en Djuricic kwamen er op voor Suarez en Praet. De Guineeër gaf een minuut later de voorzet... voor de 2-1. Zowaar Acheampong kopte aan de tweede paal binnen. Nummer 4 in Europa voor 'Fast Franky' en een wereld van verschil.

Wie intussen naar 'De Mol' zat te kijken, vloekte misschien, verzette de zender... en zag Eduardo bij een hoekschop de 3-1 achter Proto koppen. Daar ging de hoop alweer. Djuricic had nog een goeie kans en Kara duwde een bal met de hand binnen, maar Anderlecht kwam niet meer verder. De terugmatch zal alvast heel moeilijk worden volgende week.

Opstellingen

Shakhtar Donetsk Shakhtar Donetsk

  Speler G Beoordeel
Ferreyra Facundo 90' -
Da Silva Eduardo 87' -
Marlos 74' -
Pyatov Andrey 90' -
Srna Darijo A 90' -
Kucher Oleksandr 90' -
Rakytskiy Yaroslav 90' -
Ismaily 90' -
Malyshev Maksim 90' -
Kovalenko Viktor A 90' -
Eduardo Alves da Silva Eduardo 90' -
Barcellos Freda Taison 45' -
  Bank G Beoordeel
Bernard A 45' -
Silva Sanches Aguiar Wellington 16' -
Dentinho 3'  
Gladky Aleksandr -  
Krivtsov Sergey -  
Ordets Ivan -  
Sarnavskiy Bogdan -  

Anderlecht Anderlecht

  Speler G Beoordeel
Proto Silvio 90' 7
Najar Rodriguez Andy Aryel 90' 5
Kara Mbodji Serigne Modou   90' 1.3
Nuytinck Bram 90' 6
Deschacht Olivier 90' 2.5
Badji Stéphane   74' 1.5
Defour Steven 90' 5
Suarez Matías 67' 6
Praet Dennis 67' 6
Okaka Chuka Stefano 90' 2.5
Acheampong Frank Opoku 90' 6
  Bank G Beoordeel
Djuricic Filip 23' 6
Conté Ibrahima Sory A 23' 6
Tielemans Youri 16' 7
Heylen Michaël -  
Büttner Alexander -  
Ezekiel Imoh -  
Roef Davy -  
Herbeleef Shakhtar Donetsk - Anderlecht

Vooraf