Wat als... De BeNeliga zou bestaan? Dan zou dit de stand zijn en zouden Belgische topclubs niet kunnen tippen aan Ajax en PSV

Timothy Collard
Timothy Collard
| 54 reacties
Wat als... De BeNeliga zou bestaan? Dan zou dit de stand zijn en zouden Belgische topclubs niet kunnen tippen aan Ajax en PSV
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Enkele jaren geleden was er nog sprake van, maar uiteindelijk kwam de BeNeliga in het mannenvoetbal er nooit door. Maar stel je voor dat er vanaf volgend seizoen toch een gemengde competitie met Belgische en Nederlandse clubs in het leven geroepen wordt. Welke clubs zouden dan in die competitie zitten?

In het fictieve voorbeeld gaan we uit van een competitie met 18 ploegen die het gedurende het seizoen twee keer tegen elkaar opnemen. Of er aan het einde van het seizoen al dan niet play-offs aan te pas komen, daar houden we ons voorlopig niet mee bezig.

Stand na 30 speeldagen

België en Nederland mogen elk hun 9 best gerangschikte ploegen afvaardigen om deel te nemen aan de BeNeliga. Omdat het huidige seizoen in Nederland nog niet ten einde is, en er in België een puntenhalvering voor de play-offs was, gebruiken we gemakkelijkheidshalve de stand na 30 speeldagen.

Helemaal correct is dat niet – niet iedere Nederlandse ploeg speelde tegen iedere tegenstander - , maar op die manier kunnen we iedere ploeg beoordelen op basis van de eerste 30 wedstrijden van het seizoen.

Ajax en PSV boven, Club op drie

Één ding is overigens meteen duidelijk: het is Oranje boven in de fictieve BeNeliga. Ajax prijkt met 74 op 90 aan de leiding, terwijl PSV op amper twee eenheden volgt. Club Brugge staat derde, maar volgt wel al op 10 punten afstand van de leider.

Anderlecht en Feyenoord nek aan nek, Kortrijk en Charleroi laatste

Anderlecht en Feyenoord gaan nek aan nek met 55 punten. Beide ploegen hebben een doelsaldo van +22, maar de Nederlanders wonnen gedurende het seizoen wel twee wedstrijden meer dan hun Belgische concurrent. De revelaties? Dat zijn FC Utrecht en KV Oostende. Beide ploegen sprokkelden 49 punten.

Ook onderin is het spannend, en dan vooral tussen enkele Belgische ploegen. KV Kortrijk en Sporting Charleroi delen de laatste plek met een totaal van 39 punten. Zulte Waregem en Standard staan maar net ietsje hoger in de stand met respectievelijk 43 en 41 punten.

Het volledige klassement:

Ajax 74
PSV 72
Club Brugge 64
Gent 60
Feyenoord 55
Anderlecht 55
KV Oostende 49
FC Utrecht 49
KRC Genk 48
AZ 47
Heracles 48
PEC Zwolle 44
Vitesse 44
NEC 43
Zulte Waregem 43
Standard 41
Sporting Charleroi 39
KV Kortrijk 39

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties