Word fan! 5766

Info Club Brugge

Volledige naam: Club Brugge K.V - Club de Bruges
Nummer: 3
Opgericht: 1891
Aansluitingsjaar: 1898
Stadion: Jan Breydel
Website: www.clubbrugge.be
E-mail: info@clubbrugge.be
Telefoon: 050/40.21.21
Sponsors: Candriam, Belfius, Unibet
Budget: 90.000.000 €
Bijnamen: Blauw & Zwart, FCB, Club, de Boeren

Geschiedenis

Geschiedenis Club Brugge

 

Club Brugge werd opgericht op 13 november 1891 en is de derde oudste club van het land. Oorspronkelijk heette de club Brugsche Football Club. Pas in 1909 veranderden de kleuren naar blauw en zwart, zoals dat vandaag de dag nog altijd het geval is. Het eerste echte hoogtepunt in de geschiedenis van de club: het behalen van de bekerfinale (1914). Al werd die wel verloren tegen Union.

 

In 1912 verhuisde de club naar het mythische stadion ‘De Klokke’, waar de Bruggelingen hun eerste prijzen pakten. Acht jaar na de verhuis pakt Club zijn eerste landstitel (1920), krijgt een koninklijke titel en heet voortaan Royal FC Brugeois.

 

Enkele jaren later volgde er een dieptepunt in de geschiedenis van Club. In 1928 degradeerde de ploeg naar de tweede klasse. De jaren daarop werd het een heuse liftclub, pendelend tussen eerste -en tweede klasse.

 

Pas in 1959 kwam er een einde aan het geschipper. Vanaf dat jaar speelt Brugge onafgebroken in de hoogste voetbalklasse. Op het einde van de jaren ’60 nestelden de Bruggelingen zich in de top van het Belgische voetbal. Met spelers als Raoul Lambert, Fernand Boone en Henk Houwaart was een periode van hoogconjunctuur aangebroken. In 1968 wonnen deze jongens de beker van België na een 6-1-overwinning tegen Daring Brussel, nog steeds de grootste zege in een bekerfinale ooit.

 

Palmares Club Brugge

 

Club Brugge behaalde in het seizoen ’21-’22 zijn derde landstitel op rij, wat de teller op achttien brengt. De eerste titel dateert van vlak na de Eerste Wereldoorlog, in het seizoen 1919-1920.

 

Met elf keer eindwinst in de beker van België is Club Brugge recordhouder in ons land. Al moeten we voor de laatste bekerwinst van blauw-zwart al teruggaan naar het seizoen ’14-‘15’. Club Brugge haalde het in een zenuwslopende finale van rivaal Anderlecht met 2-1, dankzij het winnende doelpunt van Lior Refaelov diep in blessuretijd.

 

Ook in Europa is Club Brugge al jaar en dag een vaste klant. Twee keer was Club Brugge erg dicht bij eeuwige roem. In het seizoen ’75-’76 was Liverpool te sterk in de finale van de Uefa Cup. Op Anfield kwam Club Brugge via Raoul Lambert en Julien Cools snel 0-2 voor, maar uiteindelijk werd het 3-2 voor de Reds. In de terugwedstrijd op Olympia kwam Club Brugge niet verder dan 1-1, na doelpunten van Lambert en Kevin Keegan. 

 

Twee jaar later aasde Club Brugge op revanche tegen datzelfde Liverpool. De twee ploegen keken elkaar in de ogen op Wembley, voor de finale van Europacup 1 (de voorloper van de Champions League). Club Brugge zette zijn voet naast de Reds, maar bleef opnieuw met een kater achter. Kenny Dalglish zorgde iets voorbij het uur voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

 

Vragen over Club Brugge

Wie is de hoofdsponsor van Club Brugge?

Unibet is de hoofdsponsor en shirtsponsor van Club Brugge.

Hoeveel landstitels behaalde Club Brugge?

Club Brugge werd achttien keer kampioen van België.  De eerste titel werd behaald in het seizoen 1919-1920. In 2021-2022 werd blauw-zwart voor de achttiende keer in haar geschiedenis landskampioen.

Wat is het stamnummer van Club Brugge?

Club Brugge heeft stamnummer 3. Blauw-zwart is de op twee na oudste club in België en werd opgericht in 1891.

Wat is de naam van het stadion van Club Brugge?

Het stadion van Club Brugge is het Jan Breydelstadion. Het Jan Breydelstadion, vernoemd naar een 14de-eeuwse Brugse verzetstrijder, heeft een capaciteit van 29.000 plaatsen.