De achtbaan van commotie genaamd WS Brussel: alle drama op een rijtje

Redactie
| 7 reacties
De achtbaan van commotie genaamd WS Brussel: alle drama op een rijtje

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

WS Brussel speelde een heel seizoen onder de radar, maar is de laatste anderhalve maand niet meer uit het nieuws weg te slaan. Een chronologisch overzicht van alle commotie en al het stof dat de Brusselse tweedeklasser deed opwaaien.

Kampioen

White Star Brussel kroonde zich op de slotspeeldag in tweede klasse tot kampioen en mocht hopen op de bijhorende promotie naar eerste klasse, onder voorbehoud van het verkrijgen van een licentie betaald voetbal.

Het klopte Patro Eisden Maasmechelen met 3-0, en sprong zo over Eupen en Antwerp, die op dramatische wijze gelijk speelden. Voor het eerst in de clubgeschiedenis konden de Brusselaars promoveren naar de hoogste afdeling. Het begin van het einde voor White Star.

Géén licentie

Voor het Belgisch Arbitrage voor de Sport kon WS Brussel zijn licentie niet in de wacht slepen. Het BAS volgde immers het oordeel van de licentiecommissie. Hoewel de Brusselaars een akkoord met de gemeente Molenbeek bereikten voor het gebruik van het Edmond Machtensstadion, bleef de hoge schuldenberg een belangrijk twistpunt. Eupen promoveert in de plaats.

Bico richt zich tot Antwerp en Eupen

"Ik snap het niet", haalt John Bico er het dossier van Antwerp FC bij. "Een club met 300.000 euro schulden krijgt geen licentie, maar eentje die zeven miljoen in het rood staat wel." Over Eupen houdt hij zich ook niet in: "KAS Eupen promoveert omdat er een bankgarantie van tien miljoen euro uit Qatar aan te pas is gekomen."

Naar de rechtbank

John Bico en de zijnen hadden het plan opgevat om via de burgerrechtbank toch nog de licentie voor eerste klasse te verkrijgen. Maar naar de burgerrechtbank stappen, is geen evidentie voor een voetbalclub. In de statuten van de KBVB staat dat een profclub zich moet neerleggen bij de beslissing van de voetbalinstanties. Naar de burgerrechtbank stappen is grond voor schrapping uit de registers van de KBVB.

Kritiek op de KBVB

Charles Simar, voorzitter van WS Brussel, haalde vervolgens zwaar uit naar de KBVB. "Na de recente problemen tussen de Rode Duivels en de KBVB ben ik er helemaal van overtuigd: de voetbalwereld staat op zijn kop. Ik zit in het voetbal voor mijn plezier en uit liefde voor de sport, niet voor zwendel en fraude."

Daar hield de voorzitter het niet bij: "Is dat sport? Zijn dat de waarden van de KBVB? Racisme en complotten om zij die het verdienen te schaden? Omdat ze minder rijk zijn dan anderen, maar competenter?"

Wat doe je met die grote zwarte man?

-Licentiemanager KBVB

Racisme

Daaruit volgde de kwestie rond het racisistisch handelen van licentiemanager Nils Van Brantegem. "Als de KBVB en de Pro League hun verantwoordelijkheid niet nemen, zal WS Brussel juridische stappen nemen", schrijft WS Brussel in een persbericht. Volgens WS Brussel sprak Van Brantegem volgende woorden: "Charles, wat doe je met die grote zwarte man? Met Bico aan je zijde zal je nooit een licentie krijgen."

"We hebben de FIFA en de UEFA op de hoogte gebracht van het incident. Het is aan de bestuurders van de KBVB en de Pro League om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij moeten bewijzen dat noch de KBVB, noch de Pro League racisme en discriminatie tolereren. Als ze dat niet doen, zal WS Brussel juridische stappen nemen."

En de saga is nog lang niet voorbij!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

2e klasse

Nieuwste reacties