EK-weetje van de dag Deze prijs was het doel dat 24 landen voor ogen hadden een maand geleden

Maarten Pottie
Deze prijs was het doel dat 24 landen voor ogen hadden een maand geleden

Het is zover, de finale van EK wordt betwist. Frankrijk en Portugal nemen het tegen elkaar op en de winnaar mag de Coupe Henri Delaunay in de lucht steken, zo heet de beker die Europese kampioenen krijgen.

Henri Delaunay leefde van 1883 tot 1955, de Fransman was als voetballer actief bij Etoile des Deux Lacs, destijds een bijzonder bekende en succesvolle club in Frankrijk. Na zijn voetbalcarrière, bleef hij actief in het wereldje, Delaunay werd scheidsrechter. Hij stopte met fluiten nadat hij tijdens een wedstrijd een bal frontaal in het aangezicht kreeg en vervolgens zijn fluitje inslikte en twee tanden brak.

De bekers

De Fransman werd voorzitter van Etoile des Deux Lacs en was in de jaren ’20 ook lid van de FIFA. Delaunay had tijdens zijn periode bij de FIFA al het idee om een Europees kampioenschap voetbal te organiseren. Pas in 1960 werd de eerste editie van het EK betwist, vijf jaar na het overlijden van Delaunay. Les Blues eindigden vierde in eigen land, terwijl de Sovjet-Unie in de finale Joegoslavië aan banden legde, daar bestaan deze beelden van.

De beker die de winnaars in de lucht mochten steken, droeg de naam van Henri Delaunay omdat hij een van de grondleggers van het EK was. Samen met Jules Rimet stond hij ook aan de wieg van het WK. De trofee die de winnaars daar krijgen, is genoemd naar Jules Rimet.

Origineel en replica

De originele Coupe Henri Delaunay werd ontworpen door de Fransman Arthur Bertrand. De trofee woog zo’n 8 kilogram en werd vervaardigd uit zilver. Geschat wordt dat de waarde van de Coupe Henri Delaunay om en bij de 22.000 euro bedroeg. Het laatste land dat de originele EK-trofee in de lucht mocht steken, was Griekenland in 2004 te Portugal. Want voor het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland besloot de UEFA namelijk om een nieuwe beker te ontwerpen. De naam, Coupe Henri Delaunay, bleef behouden.

Leuk om weten, is dat de winnaars van het EK de originele beker niet voorgoed in hun prijzenkast mogen zetten. Zij krijgen een replica. Die mag bijvoorbeeld niet groter zijn dan 4/5de van de originele trofee. Toch is er een uitzondering. Als een land driemaal op rij het EK wint, of vijfmaal in totaal, heeft het recht op een exacte kopie van de beker.