Stadion: Estadio Municipal de Balaidos Vigo
Laifis bevrijdt oppermachtig Standard in Spanje
Sander De Graeve

Standard haalt een 1-1 bij Celta de Vigo en houdt kans op overwinteren gaaf

Standard heeft de wedstrijd op bezoek bij Celta de Vigo gedomineerd, maar leek toch lange tijd op een nederlaag af te stevenen. Laifis bevrijdde de sterke Luikenaars, Raman ging er nog af met een lelijke blessure. Standard maakt nog steeds kans op overwinteren.

Opvallende afwezige bij Standard was Darwin Andrade, de Colombiaanse linksachter van de Rouches. Hij werd door Wereldvoetbalbond vlak voor de wedstrijd voor vier maand geschorst wegens een transferdispuut dat teruggaat tot 2014. Lees er hier meer over. Corentin Fiore nam zijn plaats in.

Theo Bongonda kregen we niet van aan de aftrap te zien. De Belg die onder meer bij Zulte Waregem indruk maakte, moest op de bank beginnen. Wél in de basisopstelling stond ene John Guidetti. De Zweedse spits, ex-Manchester City en ex-Feyenoord, liet zich meteen opmerken met een knal op de paal. Standard was meteen gewaarschuwd.

Toch liet het zich collectief ringeloren toen Iago Aspas, toch geen onbekend gevaar, er na een inworp zomaar doorheen mocht lopen. Scholz deed de benen open, de bal ging erdoorheen en Aspas knalde voorbij een kansloze Hubert in doel. 1-0 voor Celta de Vigo, op dat moment verdiend.

Belfodil en Sá missen

Daarna namen de Rouches de wedstrijd in handen en konden Belfodil en Orlando Sá meermaals dreigen. Belfodil kreeg doelman Blanco op zijn weg, Orlando Sá kwam er veel dichter bij. De Portugese prijsschutter van Standard kreeg een uitstekende vrije trap van Trebel op het hoofd, maar kopte op de paal. Een bal die erin moest.

Rusten dus bij een 1-0 achterstand voor de jongens van Jankovic, maar ze namen tenminste initiatief van in het begin van de partij. Na de rust waren er dus nog steeds perspectieven. In die tweede helft ging het aanvankelijk toch wat trager en slordiger bij Standard, zo konden de Spanjaarden dreigen én kwamen ze niet in de problemen.

Goed twintig minuten voor tijd kwam er dan toch meer tempo en een pak meer ruimte. Celta de Vigo begon meerdere barsten te vertonen en de druk werd groter. Belfodil knalde van ver, Blanco haalde het leer van onder de lat. De grootste mogelijkheid kwam er via een goeie voorzet van Raman, maar Sá kon opnieuw niet scoren, alweer Blanco in de weg.

Laifis aan het feest, angst om Raman

Het was nog steeds niet gedaan en Standard zette een dijk van een slotoffensief op. Na meerdere goeie voorzetten viel die van Collins Fai goed op het hoofd van Laifis. De Cyprioot knikte via de paal binnen en zorgde zo voor de meer dan verdiende gelijkmaker.

Het momentum ging helemaal in het voordeel van Standard, maar het spel lag een hele tijd stil nadat Raman een lelijke botsing had met de armen van doelman Blanco. De hard werkende jongeling moest minutenlang verzorgd worden op het veld en moest er finaal af. We wensen hem veel beterschap. Celta kreeg opnieuw hoop en ging aanvallen, maar het bleef bij 1-1.