Frankrijk vertoont veel gelijkenissen met Duivels, maar zij winnen wel
Johan Walckiers Manuel Gonzalez
Johan Walckiers en Manuel Gonzalez vanuit Marseille

Frankrijk wint met 2-0 van Albanië

Frankrijk heeft met 2-0 gewonnen van Albanië. De normaalste zaak van de wereld denkt u dan, maar dat was het allesbehalve. In de 89ste minuut moest de ingevallen Griezmann de inspiratieloze Fransen verlossen. Frankrijk vertoont trouwens verrassend veel gelijkenissen met België.

De Rode Duivels waren als één van de favorieten ondermaats tegen Italië. Maar wat dan gezegd van Frankrijk, dat tegen godbetert Albanië in de eerste helft absoluut niks kon klaarmaken. Meer nog, de beste kansen waren nog voor de Albanezen, die in een ultradefensieve 5-3-2 aantraden. Met op het middenveld nog een linksback...

Geen Pogba, wel Pogba: geen verschil

Bondscoach Didier Deschamps had zowaar toch Paul Pogba en Antoine Griezmann op de bank gezet en Kingsley Coman en Anthony Martial in het elftal gedropt. Niet direct een geslaagd experiment. Coman liet één mooie actie bewonderen, Martial liep zich keer op keer vast. Toen Pogba na een dik halfuur naar de opwarming werd gestuurd, gingen de 60.000 Fransen op de banken staan.

Over die eerste helft valt trouwens niet veel meer te zeggen, behalve dat Lila, Lenjani en Hysaj een paar goeie kansen hadden. Jaja, deze alombekende spelers maakten het topfavoriet Frankrijk bijzonder lastig. Die jongens speelden met alles wat ze in hun lijf hadden, ook hun verstand.

Want tijdrekken werd al snel één van de favoriete bezigheden van de doelman en zijn verdedigers. Deschamps moest ook zijn ongelijk toegeven en bracht al bij de rust Pogba voor Martial. Het is misschien nog anders dan tegen Italië spelen, maar Frankrijk bracht het er echt niet beter vanaf.

Deschamps=Wilmots

Ook hun voorzetten kwamen amper aan, ook Giroud stond op een eiland te voetballen en ook hun sterren gaven niet thuis. En ja, aan de zijkant stond ook een trainer - Deschamps - die niet aan zijn systeem wou raken met zijn vervangingen. Een spits naast Giroud zetten, kwam blijkbaar niet in hem op.

Tien minuten voor tijd bracht hij Gignac, maar wel in de plaats van Giroud... Aanvaller voor aanvaller? Klinkt dat ergens bekend? De tweede helft was nochtans wel helemaal voor het thuisland, maar kent u dat: steriele druk. Tot invaller Griezmann in de 89ste minuut dan toch één van de vele kansen - wat wel een verschil was met België - tegen de netten kopte. Een kopbal op voorzet van Rami: 1-0 en Frankrijk is door naar de volgende ronde. Payet maakte het met een mooi schot helemaal af.