Speeldag: Speeldag 14
Stadion: Petrovskiy Stadion
Zenith haalt vernietigend uit
Luc Goderis

Zenith Sint Petersburg heeft gisteren Amkar Perm met 5-1 vernederd.  De Amkar-verdediging nochtans een moeilijk te ontwrichten en stug geheel werd door uitblinker Andrei Arshavin bij wijlen tuureluurs gespeeld.  Bij Zenith ontbrak aanvaller Aleksandr Kerzhakov met een blessure.  Blijkbaar was dit het sein voor Arshavin om nogmaals "te ontploffen".  Arshavin werd, met zijn tweede hattrick van het seizoen, de held van Sint Petersburg.

Zenith dwong al vroeg in de wedstrijd een eerste kans af.  Igor Denisov's kanonskogel ging maar centimeters naast.  De thuisploeg bleef hun bezoekers uit Perm voortdurend onder druk zetten.  Op het kwartier resulteerde dit in het openingsdoelpunt.  Jan Flakhbart stuurde Aleksandr Spivak de diepte in, Spivak bediende Arshavin die secuur afwerkte.

Amkar kwam, naarmate de eerste helft vorderde, meer in de wedstrijd en de verdiende gelijkmaker kwam op een ietwat bizarre manier tot stand.  Doelman Chontofalski, veel te ver uitgekomen, kwam in botsing met Nourredine Ziyatti waardoor de bal tegen de borst van Aleksandr Gorshkov caprioleerde en in doel kaatste.

Zenith herstelde de voorsprong met een overheerlijke actie van Arshavin.  De Russische international slalomde vier Amkar-verdedigers voorbij en knalde het leer staalhard voorbij een aan de grond genagelde Aleksey Stepanov.
Amper drie minuten later pakten het Tsjechische duo Jan Flakhbart en Radek Zhirl de bezoekende verdediging in, en Zhirl aarzelde geen seconde om zijn eerste van het seizoen binnen te leggen.  3-1.

De tweede helft was amper op gang geschoten toen uitblinker Arshavin wondermooi Stepanov, met een lob-bal, voor de derde keer versloeg.
Zenith, zeker van de volle buit, nam gas terug en ging niet echt meer op zoek naar een vijfde treffer en bij Amkar kregen ze geen volwaardige aanval in elkaar geknutseld.

In de slotminuut mocht Oleg Kozhanov nog even de benen strekken.  Hij viel in voor Aleksandr Spivak.  Kozhanov raakte tijdens zijn korte invalbeurt slechts één keer de bal, maar dat was meteen goed voor de 5-1.  Hij kopte aan de verste paal een voorzet van Martin Shkrtel binnen.

foto's : uitblinker Andrei Arshavin (wedstrijdfoto's fc-zenit.ru)