Competitie: Confederations Cup
Speeldag: Eerste ronde (Speeldag 1)
Geen doelpunten in openingswedstrijd
Dirk Pieters

De Confederations Cup 2009 ging zondagmiddag van start. Gastland Zuid-Afrika nam het op tegen Irak, maar kwam niet verder dan een 0-0-gelijkspel. De eerste wedstrijd was alvast geen groots spektakel.

In de eerste helft ging de wedstrijd gelijk op. Zuid-Afrika kreeg enkele kansjes, maar kon geen doelpunt maken. Vooral MacBeth Sibaya kreeg een goede kans, maar Irakdoelman Mohammed stond goed te keepen. Irak probeerde er af en toe uit te komen, maar het gastland hield goed stand en zo bleef een saaie eerste helft op 0-0 steken.

In de tweede helft ging het tempo omhoog en probeerden beide ploegen de druk op te voeren. Vooral Zuid-Afrika ging op zoek naar een openingsdoelpunt, maar kwam in de zone van de waarheid te kort. Pas in het laatste kwartier brachten de Afrikanen er de spanning goed in. Katlego Mashego mocht alleen op doelman Mohammed afgaan, maar liet de enorme kans onbenut. Even later kreeg ook Bernard Parker de bal niet tegen de netten. Enkele minuten voor tijd leek het dan toch te gaan lukken, maar Parker blokte de bal een halve meter voor het doel en hield zo zijn land van een treffer. [MDN]