Datum: 11/11/2011 20:45
Competitie: Vriendschappelijke interlands
Speeldag: Vriendschappelijk
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Gillet houdt zege Duivels vast
Gillet houdt zege Duivels vast
Foto: © SC

België heeft zijn eerste oefenduel in aanloop naar de kwalificaties voor het WK winnend afgesloten. In een bruisend Sclessin werd het 2-1 na doelpunten van Van Buyten en Vanden Borre. Gillet hield in de slotfase de zege nog in huis door een strafschop te pakken.

Johan Walckiers in Luik

Veel gras lieten de Rode Duivels er niet over groeien. Na een aarzelende eerste vijf minuten schoten de spelers wakker en dat leverde ook een snel doelpunt op. De bal ging vlot rond en België dwong een aantal corners af. De derde hoekschop was de goeie: Mertens met de indraaier en specialist Van Buyten buffelde de bal binnen ondanks pogingen van een verdediger om de bal uit doel te houden met de hand.

België beheerste en controleerde de wedstrijd. Roemenië speculeerde op de counter, maar zelfs tot verbazing van de vaderlandse verdedigers leken de passes naar de spitsen echt nergens op. Het maakte het verdedigen heel makkelijk op. Dan verliep het spel bij de Rode Duivels heel wat vlotter ondanks een volledig andere opstelling dan de laatste wedstrijden.

Alleen de afwerking van zowel Mirallas als Fellaini liet te wensen over. En als het dan toch raak was, werd het doelpunt van Witsel afgekeurd voor buitenspel. De Benfica-speler, wederom heel sterk aan de bal, duwde een kopbal van Mirallas in een lege kooi. Afgevlagd, maar na het bekijken van de beelden onterecht.

Niet getreurd, want Anthony Vanden Borre was er ook nog. De rechtsachter rook zijn kans om zich in de gratie van de bondscoach te spelen en een gemotiveerde VDB is goud waard, zo bleek ook vandaag. Voor de vierde keer bereikte hij de achterlijn, zette zijn tegenstander in de wind en zag zijn voorzet via het hoofd van Cocis in doel belanden.

België speelde met dezelfde elf na de rust en de bal ging aan een snel tempo van voet tot voet. De acties waren bijwijlen om van te smullen, maar het doelgevaar bleef wat uit. Chadli probeerde het bij gebrek aan opties voor doel eens uit een scherpe hoek. Tot ieders verrassing viel het doelpunt echter aan de andere kant. Na balverlies van Defour profiteerde Niculae om het leer hard binnen te schieten.

De Rode Duivels speelden sterk, maar zoals al een paar keer eerder was het vooral voorin dat het ontbrak aan efficiëntie omdat er te weinig mensen voor doel opdoken. Jean-François Gillet moest zich zelfs nog onderscheiden nadat Van Buyten een strafschopfout maakte. De doelman pakte de inzet van Rat. Het duel werd echter winnend afgesloten en het zal de bondscoach plezier gedaan hebben dat vooral Vanden Borre en Chadli zich op niveau toonden.

Herbeleef België - Roemenië