belBelgiƫ
sloSlovakije
Eden Hazard (pen) 10'
1-0
2-1
Datum: 06/02/2013 20:45
Competitie: Vriendschappelijke interlands
Speeldag: Vriendschappelijk
Stadion: Jan Breydel
Mertens schenkt Rode Duivels een late zege
Fabian Morren
| 0 reacties
Mertens schenkt Rode Duivels een late zege
Foto: © SC

De Rode Duivels hebben de oefeninterland tegen Slovakije met het kleinste verschil gewonnen. Een laat doelpunt van Dries Mertens bezorgden de Belgen de zege. Voor het overige een oefenpot om snel te vergeten.

Fabian Morren in Brugge

Een vriendschappelijke wedstrijd en “hier mag je geen conclusies” uit trekken. Althans dat was wat de bondscoach vooraf zei. Toch waren er 20.000 toeschouwers afgezakt naar het Jan Breydelstadion om de Duivels aan het werk te zien. En die hadden er, ondanks de woorden van Wilmots, behoorlijk veel zin in. Voorin kreeg Kevin Mirallas de voorkeur op Dries Mertens. Christian Benteke stond diep in de spits.

De wedstrijd kende voor de Belgen een uitstekend begin. Een voorzet van Hazard werd met de hand beroerd door Skrtel en de ref wees meteen naar de stip. Hazard zelf stuurde de Slovaakse doelman Kuciak de verkeerde richting uit. Vastberaden om de aanwezige fans te verwarmen en enkele kunstjes te tonen en met de hulp van Slovakije als een gewillige figurant werd het bij momenten een leuke eerste helft. Dat de Belgen kunnen voetballen is écht geen nieuws meer, maar het blijft wel erg vermakelijk om naar te kijken.

Kansen
Niet alle baltoetsen van Kevin De Bruyne veranderden in goud, maar de middenvelder van Werder Bremen was wel steeds aanwezig of met een voet betrokken in de acties. Soms kregen de Belgen zelfs al eens een cadeautje. Zo werd een bal domweg ingeleverd bij Eden Hazard, maar de aanvaller trapte het leer vervolgens naast. Ook Daniel Van Buyten kwam héél dicht bij een doelpunt. De verdediger – vaak trefzeker met het hoofd – knikte nu de voorzet van Mirallas naast.

En Slovakije? Het was wachten tot na de rust vooraleer Jean-François Gillet, die z’n kans kreeg in doel, eens moest ingrijpen op een knal van Hamsik. De Slovaken waren de figurantenrol in de tweede helft – gelukkig - wel beu en verlieten al eens wat meer hun egelstelling. Overigens waren Lukaku en Nainggolan tijdens de rust Mirallas en Benteke komen vervangen. Benteke, die ditmaal níet al het goede van bij Aston Villa kon bevestigen.

Vooral veel wissels
Wilmots maakte van die tweede helft gebruik om ook nog andere jongens aan het werk te zien. Zo vielen ook nog in: Van Damme, Simons, Buffel en Mertens. De vele wissels deden het niveau van de Belgen en de tweede helft geen deugd. Het bij vlagen sprankelende voetbal van de Duivels verdween. Al was Witsel er nog wel best dichtbij na een schitterend hakje van Hazard. De hiel van Skrtel hield Slovakije in de wedstrijd.

Toch werd het in de tweede helft een echte vriendschappelijke interland. Je kent ze wel, met veel vervangingen en nog weinig automatismen. Slovakije lag na rust eigenlijk niet meer onder. Nainggolan raakte bij de Belgen nog geblesseerd. Wat je al een tijdje voelde aankomen, gebeurde enkele minuten voor affluiten. Buffel leed balveries, Lasik trapte en Gillet werd op het verkeerde been gezet. Een gelijkspel leek het deel van de Duivels geworden, maar dat was toch zonder Dries Mertens gerekend. Met een hele mooi trap beloonde de aanvaller van PSV de Belgen voor een sterke eerste helft.

Eind maart nemen de troepen van Wilmots het op tegen Macedonië in de WK-voorronde. Dán moet het gebeuren voor de Rode Duivels. Het WK in Brazilië, daar moet alles voor wijken. De wedstrijd van woensdagavond was een verwaarloosbaar hoofdstukje in de weg naar de Zuid-Amerikaanse zon. 

Opstellingen

Belgiƫ Belgiƫ

  Speler G Beoordeel
Gillet Jean-FranƧois 90' -
Alderweireld Toby 90' -
Van Buyten Daniel 90' -
Lombaerts Nicolas 62' -
Vertonghen Jan 90' -
Mirallas Kevin 45' -
De Bruyne Kevin 62' -
Witsel Axel 86' -
DembƩlƩ Mousa 90' -
Hazard Eden āš½ 90' -
Benteke Christian 45' -
  Bank G Beoordeel
Courtois Thibaut -  
Ciman Laurent -  
Mertens Dries āš½   28' -
Fellaini Marouane -  
Gillet Guillaume -  
Nainggolan Radja 32' -
Buffel Thomas 12' -
Van Damme Jelle 28' -
Lukaku Romelu 45' -
Mignolet Simon -  
Simons Timmy 4'  

Slovakije Slovakije

  Speler G Beoordeel
Kuciak Dusan 90' -
Svento Dusan 45' -
Skrtel Martin 90' -
Durica Jan   90' -
Hubocan Tomas 77' -
Kucka Juraj 87' -
Pecovsky Viktor 90' -
Sapara Marek 90' -
Hamsik Marek 90' -
Vittek Robert 15' -
Stoch Miroslav 61' -
  Bank G Beoordeel
PutnockĆ½ MatĆŗÅ” -  
PerniÅ” DuÅ”an -  
Pauschek LukĆ”Å” 45' -
LĆ”sik Richard āš½ 13' -
Salata Kornel 3'  
Duris Michal 75' -
Mak Robert 29' -
Herbeleef Belgiƫ - Slovakije