belBelgië
vsVerenigde Staten
Datum: 06/09/2011 20:45
Competitie: Vriendschappelijke interlands
Speeldag: Vriendschappelijk
Stadion: Koning Boudewijn Stadion
Goal Lombaerts krijgt VS op de knieën
Goal Lombaerts krijgt VS op de knieën
Foto: © SC

De Rode Duivels hebben dinsdagavond hun oefeninterland tegen de Verenigde Staten winnend afgesloten. Een spetterende bedoening kon het niet genoemd worden, maar de nul werd vastgehouden, wat deze keer wel deugd moet doen. Nog mooi nieuws: Turkije speelde 0-0 gelijk in Oostenrijk.

Robby Morren en Johan Walckiers in Brussel

Voor deze interland zonder inzet koos bondscoach Georges Leekens voor Laurent Ciman en Igor De Camargo in plaats van de geblesseerde Jan Vertonghen en de met het vormpeil sukkelende Romelu Lukaku. De negen andere protagonisten waren dezelfde als die van de ontgoochelende interland tegen de bescheiden Azeri's. Die klopten vroeger op de avond wel Kazachstan voor hun tweede zege in de kwalificatiereeks voor het EK.

Ondanks de nederlaag van vrijdag trotseerden nog ongeveer 14.000 dapperen het rotweer om zich achter de Rode Duivels te scharen. Het enthousiasme is dus nog niet helemaal uitgedoofd. Het inspireerde onze nationale trots echter niet meteen tot grootse dingen. Veroveren zit Amerikanen nu eenmaal in het bloed en dat lieten ze zien aan het Belgische middenveld, dat soms overlopen werd door opkomende Yankees.

Waar de Rode Duivels in het eerste halfuur amper een halve kans konden versieren, was het bij De US of A echter niet veel beter: een vrije trap van Dempsey op Mignolet en nog een vrijschop die toch een meter voorbij de kruising vloog. Witsel kon op de nummer 10 opnieuw het spel niet verdelen en de twee flanken, Hazard en Mertens, kwamen er niet uit.

Wakker na halfuur
Het was ouderdomsdeken Timmy Simons (die zich op gelijke hoogte van Gerets en Van der Elst hijste qua caps) die het vuur aan de lont moest steken. Met een harde trap vanop 20 meter dwong hij doelman Tim Howard tot een eerste redding en toonde hij tevens zijn maats de weg richting doel.

Voor Mertens het teken om het ook eens met een kanonschot van ver te proberen: net naast. En Hazard zorgde ook nog voor dreiging, maar die had de bal beter afgelegd voor de beter geplaatste De Camargo. De beste (en tevens ook mooiste) kans was voor Fellaini. Op aangeven van Hazard trapte de Everton-middenvelder de bal in één tijd op Howard. De Camargo, Mertens, Hazard en Fellaini hadden ook nog wat halve kansjes. Een sterk kwartier van de Belgen.

Lombaerts van ver
Ondanks geen al te sterk start van de tweede helft stond België na een kleine tien minuten wel op voorsprong. Een afvallende bal kwam net buiten de zestien voor de voeten van Lombaerts en met een droge knal stond de 1-0 op het bord.

Wat volgde was controlevoetbal van onze landgenoten. Weinig tot geen kansen meer te bespeuren en dus een wedstrijd die langzaam doodbloedde ondanks de inbreng van vers bloed met Lukaku, Ogunjimi en Hubert. Wel zag de VS nog een doelpunt afgekeurd en miste Lukaku in de slotfase de kans op 2-0. Wat ondertussen de burger wel wat moed gaf was het resultaat van Oostenrijk-Turkije: 0-0. En dus behouden de Rode Duivels wel nog een waterkansje op het EK in Polen.

Herbeleef België - Verenigde Staten

Vooraf