Competitie: Vriendschappelijke interlands
Speeldag: Vriendschappelijk
Rode Duivels gemakkelijk voorbij Team USA
Manuel Gonzalez

De Rode Duivels hebben in Cleveland vrij gemakkelijk gewonnen van de Verenigde Staten met 2-4. De troepen van Marc Wilmots lijken klaar voor de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd van volgende week vrijdag tegen Servië.

Al in de eerste minuten was duidelijk dat de Rode Duivels een klasse beter zijn dat hun collega’s van over de plas. Vooral Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne solliciteerden voor een basisplaats in de wedstrijd tegen Servië. Christian Benteke was dan weer beslissend met twee doelpunten.

België zette de veelbelovende start meteen om in een doelpunt. Na amper vijf minuten was het stil in het stadion van de Cleveland Browns. De Bruyne stuurde Lukaku in het straatje. Via Tim Howard belandde het leer in de voeten van Kevin Mirallas. De spits van Everton twijfelde niet en gaf zijn ploegmaat het nakijken met een magistrale lob, 0-1.

Sterke De Bruyne

Onze nationale voetbaltrots ging vol op het elan door. Dat resulteerde in nieuwe kansen voor onder andere Lukaku, maar Howard moest zijn kunnen niet tonen. Na dik twintig minuten spelen stak Team USA, met Anderlecht-middenvelder Sasha Kljestan in de basis, dan eindelijk eens het neus aan het venster. En hoe? Een hoekschop van de withemden vloog over alles en iedereen. Vincent Kompany liet zich, het moet eerlijk gezegd, te gemakkelijk ringeloren en Geoff Cameron kopte de bal tegen de touwen, 1-1 en België met de voetjes op de grond.

De Rode Duivels lieten het echter niet aan hun hart komen. De Bruyne verdeelde en heerste met de bal aan de voet. Een doelpunt van Lukaku, opnieuw hij, werd nog onterecht afgekeurd voor buitenspel. Maar het was echter uitstel van executie.

De eerste helft eindigde nog op een valse noot met het uitvallen van Thomas Vermaelen. De verdediger van Arsenal greep met een pijnlijke grimas naar de bil. Hij werd vervangen door Sébastien Pocognoli. Ook Moussa Dembélé moest nog voor de rust de douche opzoeken. Christian Benteke kwam daardoor naast Lukaku in de punt. Rusten met 1-1.

Belgische overmacht

Marc Wilmots druke onze landgenoten tijdens de rust wellicht op het hart dat het opletten geblazen is bij de scherpe tegenaanvallen van de Amerikanen. België werkte in de tweede helft dan ook preventief en koos meteen voor de aanval. Een schot van Lukaku werd echter gepareerd door invallersdoelman Brad Guzan.

Het overwicht resulteerde dan ook in een logische 1-2. Nog voor het uur legde De Bruyne het leer panklaar voor Benteke. De aanvaller van Aston Villa deed de netten gemakkelijk trillen. Het moet wel gezegd dat een blunder van Omar Gonzalez aan de basis lag van het Belgische succes. Kiest de bondscoach voor een duo Lukaku-Benteke in de wedstrijd tegen Servië?

Op naar Brazilië?

De troepen van Jurgen Klinsmann konden daar echter weinig tegenover zetten. België diepte de score zelfs nog uit. De Bruyne schilderde een voorzet op het hoofd van Marouane Fellaini. De vervanger van Axel Witsel liet de thuisdoelman geen kans, 1-3 en boeken toe. Ook Benteke pikte nog een tweede doelpuntje mee. Na een schitterende assist van Steven Defour nette de aanvaller zijn tweede van de avond tegen de netten, 1-4.

Een tiental minuten voor tijd konden The States nog milderen tot 2-4. Een armbeweging van Toby Alderweireld gaf de Amerikanen immers een strafschop. Clint Dempsey knalde de bal staalhard voorbij Simon Mignolet.

Al bij al kenden de Rode Duivels weinig problemen met de Amerikanen. Maar vooral de wedstrijd tegen Servië is van belang. We onthouden vooral de goede prestaties van De Bruyne en Lukaku. Ook Thorgan Hazard kreeg nog enkele minuten speelgelegenheid van Wilmots. En nu richting Brazilië?