fraFrankrijk
duiDuitsland
Datum: 04/07/2014 18:00
Competitie: WK
Speeldag: Kwart Finales
Stadion: Estadio do Maracana
Hummels kopt Duitsland voorbij onmondig Frankrijk naar halve finales
Timothy Collard
Timothy Collard
| 0 reacties
Hummels kopt Duitsland voorbij onmondig Frankrijk naar halve finales
Foto: © Photonews

Duitsland staat opnieuw een stapje dichter bij de finale van het WK. Die Mannschaft knokte - en neem dat maar letterlijk - zich voorbij een onmondig Frankrijk, dat nooit echt bij machte was om de tactisch sterke Duitsers te ontwrichten.

Door Timothy Collard

Duits bondscoach Joachim Löw verraste enigszins met zijn opstelling. Miroslav Klose verscheen diep in de punt en zo schoof Thomas Müller door naar de flank. De herstelde Mats Hummels keerde bovendien terug in het hart van de defensie.

Bij Frankrijk geen Olivier Giroud meer. Karim Benzema ging van start als puntaanvaller, terwijl Antoine Griezmann opnieuw in de ploeg kwam. Verder opteerde bondscoach Didier Deschamps voor de vertrouwde namen.

De wedstrijd begon met twee elftallen die eerst en vooral nog wat moesten aftasten, maar Duitsland trok het laken iets meer naar zich toe dan dat Frankrijk dat deed. Bij de eerste échte doelkans was het overigens meteen raak voor Die Mannschaft.

Hummels ramt openingstreffer tegen de touwen

Toni Kroos draaide een vrije trap perfect richting de zestien, waar Mats Hummels zijn bewaker Raphaël Varane wist af te troeven en vervolgens via de lat binnenkopte. Hugo Lloris was eraan voor de moeite en zo klommen de Duitsers op voorsprong.

Les Bleus probeerden het evenwicht te herstellen, maar slaagden daar niet bepaald in. Integendeel, het was Duitsland dat aanspraak maakte op een tweede treffer. Mathieu Debuchy kwam tot twee maal toe goed weg toen hij zijn handen niet kon thuishouden in de eigen zestien. Maar tot twee maal toe zag scheidsrechter Néstor Pitana er geen kwaad in.

Neuer geeft geen krimp

Rond het halfuur dan toch eens uitgelezen kans voor Frankrijk. Na een snelle omschakeling ging Mathieu Valbuena zijn kans en probeerde ook Benzema om Manuel Neuer te passeren. Maar de Duitse goalie gaf geen krimp en hield zijn land recht.

Het liep niet bepaald bij de Fransen, en dan besloot Benzema maar om voor eigen succes te gaan. De spits van Real Madrid sneed knap naar binnen, maar kon Neuer niet verontrusten met zijn plaatsbal – in het midden van het doel. Rusten deden de Fransen met een 0-1-acherstand.

Onmondig Frankrijk

Na de pauze verwaterde het spel ietwat. De Duitsers leken – vanzelfsprekend – best tevreden met de voorsprong en kozen voor de organisatie. De Fransen probeerden dan weer, maar het ontbrak hen aan creativiteit op beslissende momenten.

Frankrijk moest echt wel iets gaan klaarmaken en plots trokken de troepen van Deschamps toch met wat meer overtuiging richting de kooi van Neuer. Evra en Varane stelden de Duitse sluitpost op de proef, maar die bleef relatief eenvoudig overeind.

Slordig Duitsland

De troepen van Löw loerden op de counter, maar lieten na om de Fransen uit te tellen. Een gekraakt schot van Müller ging net naast, terwijl diezelfde Müller niet veel later een goede actie opzette met Mesut Özil. Opnieuw zonder succes voor de Duitsers.

Klose kroonde zich niet tot topschutter aller tijden op een WK, want Schürrle verving hem na een minuut of zeventig spelen. Deschamps gooide met Rémy een extra aanvaller in de strijd, maar het was Die Mannschaft die het dichtst bij een doelpunt in de buurt kwam. Na een snelle counter belandde het leer na over de bal trappen van Müller bij Schürrle, maar de invaller vond de benen van Lloris op zijn weg.

Het vroege kopbaldoelpunt van Hummels bleek uiteindelijk genoeg voor Die Mannschaft om zich te plaatsen voor de halve finales. De Fransen, die door de groepsfase dartelden, konden in deze clash nooit hun wil opleggen aan een tactisch sterk Duitsland dat al bij al weinig weggaf. In de halve finale nemen de Duitsers het op tegen Brazilië of Colombia.

Opstellingen

Frankrijk Frankrijk

  Speler G Beoordeel
Lloris Hugo 90' -
Debuchy Mathieu 90' -
Varane Raphaël 90' -
Sakho Mamadou 72' -
Evra Patrice 90' -
Valbuena Mathieu 85' -
Pogba Paul 90' -
Cabaye Yohan 74' -
Matuidi Blaise 90' -
Griezmann Antoine 90' -
Benzema Karim 90' -
  Bank G Beoordeel
Koscielny Laurent 18' -
Rémy Loïc 16' -
Giroud Olivier 5'  
Sissoko Moussa -  
Digne Lucas -  
Mavuba Rio -  
Ruffier Stéphane -  
Sagna Bakary -  
Cabella Rémy -  
Landreau Mickael -  
Mangala Eliaquim -  
Schneiderlin Morgan -  

Duitsland Duitsland

  Speler G Beoordeel
Neuer Manuel 90' -
Lahm Philipp 90' -
Hummels Mats 90' -
Boateng Jérôme 90' -
Höwedes Benedikt 90' -
Khedira Sami   90' -
Schweinsteiger Bastian   90' -
Kroos Toni A 90' -
Müller Thomas 90' -
Özil Mesut 84' -
Klose Miroslav 69' -
  Bank G Beoordeel
Schürrle André 21' -
Götze Mario 6'  
Zieler Ron-Robert -  
Weidenfeller Roman -  
Draxler Julian -  
Mertesacker Per -  
Kramer Christoph -  
Ginter Matthias -  
Podolski Lukas -  
Großkreutz Kevin -  
Durm Eric -  
Herbeleef Frankrijk - Duitsland

Vooraf