Groenland wil bij UEFA & FIFA

Groenland wil bij UEFA & FIFA
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Groenland, het grootste eiland ter wereld en gelegen ten oosten van Canada, wil graag toetreden tot de UEFA en de FIFA. Groenland staat economisch en politiek onder het bestuur van Denemarken.

Groenland heeft een oppervlakte van meer dan 2 miljoen km²(!), maar daarvan is slechts een klein gedeelte ijsvrij, namelijk 410.000 km². Dat is ook de reden dat er slechts 57.000 inwoners zijn in het hele land. Het heeft een kustlijn van 44.000 km! De eerste club in Groenland werd gesticht in 1933, maar de nationale federatie werd pas in 1971 opgericht. Toch was er al een nationale competitie in 1958. Ook op sportief gebied stond Groenland lang onder de voogdij van Denemarken. Maar op 1 januari 1996 besloot de Greenlandic Football Association onafhankelijk te worden. Momenteel zijn er over het hele land 77 clubs wat gelijkstaat aan 4000 voetballers.

UEFA en FIFA staan weigerachtig tegenover de aanvraag van Groenland. Op het eiland is het namelijk zeldzaam dat er een terrein met groen gras beschikbaar is door de koude. Meestal wordt er ook 'indoor' gespeeld op kleinere afmetingen. De federatie bevat 50 scheidsrechters. Met behulp van Denemarken heeft Groenland de laatste jaren vooruitgang proberen te boeken in alle aspecten van het voetbal. De nationale federatie heeft één full-time werknemer en 9 vrijwillige bestuursleden. Zij hopen zosnel mogelijk toe te treden tot de UEFA & FIFA en voor de juiste accomodaties te zorgen.

UEFA heeft voorgesteld dat Groenland eerst maar vriendschappelijke duels moet aanvragen via de Deense federatie en dat de Europese voetbalbond later zal beslissen over een mogelijke toetreding. De bekendste voetballer die Groenland ooit voortbracht is Jesper Gronkjaer (Chelsea), maar hij koos uiteraard voor de Deense nationale voetbalploeg.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa

Nieuwste reacties