Voorbeschouwing: Porto - Deportivo

Voorbeschouwing: Porto - Deportivo
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Straks staan FC Porto en Deportivo la Coruña tegenover mekaar in de tweede heenwedstrijd van de halve finales van de Champions League. De Portugezen zijn de enigsten die ooit de finale van Europabeker I speelden. Meer zelfs FC Porto versloeg in 1987 Bayern München in de eindstrijd met 2-1. Voor velen is de ploeg van Mourinho favoriet om 17 jaar na datum dat kunstje nog eens over te doen. Eén jaar na winst in de Uefa-Cup tegen Celtic Glasgow.

Beide ploegen schakelden op weg naar de halve finale een topfavoriet uit. Porto elimineerde in de 8ste finales Manchester United. Costinha scoorde in de allerlaatste minuut het doelpunt van de kwalificatie in het hol van de leeuw, Old Trafford die avond. De stunt van Depor was indien mogelijk nog groter. De Spanjaarden gingen roemloos onderuit tegen AC Milan in San Siro: 4-1. In het eigen Riazor zorgden de Spanjaarden voor een hemelse voetbalavond. De Italianen, zo geroemd voor hun defensieve sterkte, gingen roemloos de boot in. De ploeg van Irrueta bezorgde de bezoekers een 4-0 nederlaag.

Porto heeft een zeer sterke thuisreputatie maar heeft niet altijd goede herinneringen aan een Spaanse tegenstander. Van de 27 confrontaties wisten de Portugezen hun buren maar 7 keer te verslagen. Porto verloor dit seizoen slechts 1 wedstrijd in eigen huis. Van een Spaanse ploeg: Real Madrid. Mourinho rekent vooral op de Zuid-Afrikaan Benny McCarthy om de doelpunten te maken. De ex-Ajacied scoorde in het Estadio Dragao 2 keer tegen Manchester. McCarthy kan met Deco, Carlos Alberto en Maniche op de steun van een sterk middenveld rekenen. Deco, de toot Portugees genaturaliseerde Braziliaan, is de spilfiguur bij Porto. Met zijn creativiteit en dribbels kan hij de match in de beslissende plooit leggen. Jorge Costa moet de organisatie in de verdediging proberen te behouden. Vitor Baia probeert de Portugese bondschoach te voertuigen hem mee te nemen naar het Europees Kampioenschap.

De Galiciërs rekenen vooral op de Uruguayaan Walter Pandiani om de doelpunten te maken maar moet wel Alberto Luque missen. Luque moest geblesseerd afhaken. Zijn plaats wordt meer dan waarschijnlijk ingenomen door Fran. Op het middenveld moet Juan Carlos Valeron voor de aanvoernaar Walter Pandiani zorgen. Valeron, 38 keer geselecteerd voor de nationale ploeg, is de meest ervaren middenvelder van de bezoekers en moet dus daar de rest mee op sleeptouw nemen. De Portugees Jorge Andrade en de Marrokaan Nourredin Naybet moeten de verdediging recht houden. Ze krijgen Pablo en Romero in steun. Als zij in hun opdracht falen is er nog altijd ex-international Molina om de meubelen te redden.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties