Analyse Anderlecht blijft in het spoor van Brugge

Daniel Jamro
Anderlecht blijft in het spoor van Brugge

Analyse 10de speeldag.

Na het verlies in Dnipro veranderde Sollied de selectie op verschillende plaatsen. Belangrijkste slachtoffer was Clement. Rozehnal was zijn vervanger. Op de rechtsachter stond Cornelis ipv De Cock. Club had het in de beginfase toch moeilijk met La Louvière, dat het tot nu toe zeer goed doet in de competitie.
Pas tegen het einde van de eerste helft kon Ceh Club op voorsprong brengen. 10 minuten voor affluiten was het diezelfde Ceh die Englebert de assist gaf voor de 2-0.

Brugge – La Louvière: 2-0
44’ Nastja Ceh 1-0
81’ Gaëtan Englebert 2-0

AA Gent blijft op schema. Deze keer wonnen ze thuis de subtopper tegen Charleroi met 3-1. Het had hiervoor wel 2 owngoals nodig, getekend Lokembo en Kargbo,
Door deze winst en het verlies van La Louvière klimt Gent naar de derde plaats.

AA Gent – Charleroi: 3-1
22’ Fabrice Lokembo Lokaso (owngoal) 1-0
31' Toni Brogno (strafschop) 1-1
39' Ibrahim Kargbo (owngoal) 2-1
68' Moubarak Boussoufa 3-1

Sint-Truiden kan thuis winnen. Het won van Brussels en springt over deze laatste naar de 15 de plaats, weer iets verder van de degradatiezone maar nog lang niet op veilige afstand. Keeper Dudas maakte het Sint-Truiden gemakkelijker door in de 25 de bal buiten de rechthoek met de hand te spelen, rood en Brussels gedurende meer dan een uur met 10.

Sint-Truiden – Brussels: 2-0
55' Christopher Baratto 1-0
75' Tom Van Imschoot 2-0

In de wedstrijd Westerlo-Moeskroen was het de meest efficiënte ploeg die won. Westerlo was de betere maar benutte de kansen niet.  Zewlakow had 2 kansen nodig in de eerste helft om 1 goal te maken, de winning goal.

Westerlo – Moeskroen: 0-1
28' Marcin Zewlakow

De wedstrijd Bergen-Lokeren had eigenlijk gestopt mogen worden na de eerste 45 minuten. Tijdens deze eerste helft werd er leuk gevoetbald en kregen beiden ploegen verschillende kansen. In de 24ste minuut kopte Tailson een hoekschop binnen.  Voor de 2de helft had trainer Franky Van der Elst duidelijk opdracht gegeven, verdedigen en op de counter spelen, Bergen geraakte amper nog tot aan het doel van Lazic en Lokeren forceerde niets, bleef compact verdedigen. Eigenlijk een heel saaie 2de helft.

Bergen – Lokeren: 0-1
24' Jose Ilson 'Tailson' Dos Santos

Beveren speelde precies alsof er Europees niets gebeurd was. Cercle stond erbij en keek ernaar. In de eerste helft moest Ricky Begeyn zich 2 maal omdraaien. Bij de start van de 2de helft kon Pivaljevic nog milderen, maar dan begon Beveren terug en via Romaric (2 maal) en Né stond het na 76 min spelen 5-1 wat de eindstand ook werd.

Beveren – Cercle Brugge: 5-1
20' Moussa Sanogo 1-0
43' Alain Koudou Arunina 2-0
55' Darko Pivaljevic 2-1
56' Marco Né 3-1
65' + 75’ Ndri Romaric 4-1 en 5-1

Oostende blijft zegeloos deze competitie en behoudt de rode lantaarn. Deze keer was het Lierse dat de 3 punten kwam halen. Nadat Lierse 0-2 voorkwam vergat het verder te voetballen. Oostende profiteerde hier maximaal van en voor rust stonden de bordjes al terug in evenwicht.  Delorge profiteerde van een blunder in de verdediging om de 2-3 eindstand vast te leggen. Deze eindstand betekende ook de eerste uitzege voor Lierse.

Oostende – Lierse: 2-3
15' Adolph Tohoua 0-1
20' Dan Marius Mitu 0-2
36' Brendon James Santalab 1-2
40' Zephirin Zoko 2-2
49' Laurent Delorge 2-3

Anderlecht kreeg een zeer sterk georganiseerd Genk over de vloer en moest het begin van de wedstijd ondergaan. Het kwam zelfs op achterstand na een doelpunt van Engelaar die zijn draai meer en meer begint te vinden in Genk. Na het halfuur, kreeg Matoukou een 2de geel zodat Genk meer dan een uur met 10 verder moest. Anderlecht kon de numerieke meerderheid niet vertalen op het veld. Het was invaller Iachtchoek die de gelijkmaker maakte vlak na het uur. Genk kwam zeer snel terug op voorsprong via alweer Engelaar. Maar dan kwam Gerk die zeer sterk inviel en na een owngoal van Mokoena, zorgde Gerk, Mbo en Aruna voor mooi samenspel dat in 2 doelpunten resulteerde zodat Anderlecht met 4-2 nog ‘ruim’ won.

Anderlecht – Racing Genk: 4-2
18' Orlando Engelaar 0-1
63' Oleg Iachtchouk 1-1
67' Orlando Engelaar 1-2
82' Aaron Mokoena (owngoal) 2-2
89' + 90’Aruna Dindane 3-2 en 4-2

Standard ging op bezoek bij Germinal Beerschot dat in de laatste 3 wedstrijden maar 1 puntje verzamelde. Standard had iets goed te maken, maar daar was weinig van te zien op het veld.
Eigenlijk kon het enkel via stilstaande fasen dreigen maar een attente Luciano hield zijn netten schoon. Het was Germinal dat in de 2de helft de betere werd en via Messoudi ook verdiend op voorsprong kwam.  Het was 4 competitiewedstrijden geleden dat Runje er nog eentje binnenkreeg. De thuisploeg werd hierna de betere van de 2 maar scoorde niet meer zodat 1-0 de eindstand werd.

GBA-Standard: 1-0
54' Mohamed Messoudi