Column Tribune: El Bulldog, El Condor & El Loco

Jan De Jong
| 0 reacties
Tribune: El Bulldog, El Condor & El Loco
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Tribune: El Bulldog, El Condor & El Loco



Kent u René Higuita nog? El Loco, de gekke keeper van Colombia, die op het WK Voetbal in Italië in de eerste ronde een aantal dribbelkunstjes voor z'n eigen strafschopgebied tot een goed einde bracht, tot grote consternatie van onder andere wereldkampioen Duitsland. Maar die ook blunderde in de 1/8ste finales tegen Kameroen, toen hij aan de middellijn de bal verspeelde aan legende Roger Milla, die het doodvonnis tekende voor de Zuid-Amerikanen. Korter geleden was zijn redding in een vriendschappelijke interland tegen Engeland, toen hij een afstandschot met de voeten keerde door op zijn handen te gaan staan. 
 
Hoe zou het nog zijn met hem? Deze week las ik geen fijn berichtje tussen de andere faits divers in de krant. "Higuita weer aan coke: geschorst en ontslagen." Ik nipte smaakloos van m’n  koffie. René, je gaat toch geen tweede Maradonna worden hé. Je bent er nu 37, hang je keeperhandschoenen weg, geef nog een mooie afscheidsmatch, laat ons nog één keer genieten van je show en neem plaats in het rijtje andere gekke, maar heerlijke Zuid-Amerikaanse doelmannen: Jorge Campos en José Luis Chilavert. Dat verdien je.
 
Toeval of niet, Campos (El Condor) en Chilavert (El Bulldog) maakten onlangs bekend dat ze een punt zetten achter hun carrière. Jorge Campos wordt "de merkwaardigste keeper aller tijden" genoemd.  Met zijn 1 meter 75 kon hij twee meter hoog springen, maar hij werd bij ons vooral bekend tijdens het WK '94 in Amerika om zijn spectaculaire reddingen en zijn fluorescerende keeperstruien, die hij zelf ontwierp trouwens. In zijn vaderland Mexico maakte hij nog meer furore als spits. Hij was er één van de beste. Was er Hugo Sanchez niet geweest, dan stond Campos zeker in de basis vooraan bij het Mexicaanse nationale elftal. 
 
Nooit vergeet ik de kampioenenmatch die zijn club Unam speelde in 1993 tegen Guadelajara. Bij een 1-0 achterstand trok Campos zijn keeperstrui uit, waaronder hij altijd een veldshirt droeg. Hij ging in de aanval spelen en scoorde zowaar de gelijkmaker. Unam kreeg in de slotfase een strafschop tegen, het sein voor Campos om weer in de goal te gaan staan. Hij stopte de elfmeter en zijn ploeg werd kampioen. Een held was hij. 

Campos nam enkele weken geleden afscheid in Los Angeles, tijdens de afscheidsmatch van Romario, die zich liet omringen door spelers die Brazilië in '94 wereldkampioen hadden gemaakt. Zij namen het op tegen het Mexico van Jorge. Alle aandacht ging naar Romario na afloop, voor de afscheidnemende Campos was er weinig tot geen belangstelling. Doodzonde. Gelukkig werd hij in het Nederlandse tv-programma "HollandSPORT" wel in de "Eregalerij" geplaatst…
 
Neen, dan was er meer interesse voor de galamatch die de 39-jarige Chilavert hield ter gelegenheid van zijn fin de carrière. De Paraguayaanse doelman maakte in zijn voetballoopbaan 62 doelpunten in officiële wedstrijden, een record voor een keeper. En zeggen dat het er 13 meer hadden kunnen zijn, maar die miste vanop de stip. Chilavert speelde zijn laatste match met Vélez Sarsfield tegen een ploeg vol Zuid-Amerikaanse sterren. Hij toonde de 25.000 toeschouwers waar voor hun geld. El Bulldog scoorde in de eerste helft net niet uit een vrije trap, maar nadat z'n ploeg een strafschop had gekregen, mikte hij de elfmeter binnen. Zijn opponent in doel: René. "Schiet hem rechts", had die José Luis gezegd, "dan duik ik wel naar de andere hoek."
 
Higuita wist toen al dat hij positief had getest op cocaïne na een wedstrijd met zijn huidige Ecaudoraanse club Aucas de Quito. Zoals dat steeds gaat, wordt dat pas later wereldkundig gemaakt. Na die bekendmaking schorste de Ecuadoraanse bond hem en kreeg hij zijn C4 van zijn werkgever. Hoelang ze hem gaan schorsen, is nog niet bekend. Het is wel al de tweede keer dat hij betrapt wordt op het gebruik van coke, de vorige keer was twee jaar geleden. Toen werd hij zes duels geschorst. Dat zijn straf nu zwaarder zal zijn, lijkt logisch. Ik zou zeggen, René: maak maar een persbericht met de melding dat je ermee stopt. Dan wordt 2004 het jaar dat El Bulldog, El Condor en El Loco aankondigden het keeper-zijn voor bekeken te houden. De drie flamboyantste doelmannen die de wereld heeft gekend. 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties