Op vijf juni beslissen de profclubs over het nieuwe competitieformat: 'Deze drie mogelijkheden liggen nog op tafel'

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 64 reacties
Op vijf juni beslissen de profclubs over het nieuwe competitieformat: 'Deze drie mogelijkheden liggen nog op tafel'
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vijf juni is nog maar eens een héél belangrijke dag voor de Jupiler Pro League. De Algemene Vergadering van de Pro League wil knopen doorhakken over het competitieformat.

Volgend seizoen blijft alles dan wel bij het oude, maar de tijd dringt. De discussie over het competitieformat blijft de gemoederen bedaren. De Pro League wil dan ook voor de start van de onderhandelingen over het nieuwe televisiecontract een definitieve knoop doorhakken. 

Op vijf juni staat de Algemene Vergadering van de Pro League gepland. Op de agenda: het competitieformat. Het Laatste Nieuws weet dat er op dit moment nog drie mogelijke scenario's zijn. Eigenlijk zijn dat er twee, maar zonder éénduidigheid blijft alles noodgedwongen bij het oude.

Dolberg Kasper

De Belgische topclubs hebben hun zinnen gezet op een Jupiler Pro League met zestien ploegen. In dat format nemen er slechts vier clubs deel aan de Champions Play-Off. De puntenhalvering gaat op de schop. Ieder seizoen bestaat de mogelijkheid dat er twee clubs degraderen en dus eveneens twee clubs uit de Challenger Pro League naar het hoogste niveau promoveren. 

Maar ook de klassieke format met achttien eersteklassers - zoals het vroeger eigenlijk altijd is geweest - is een grote kanshebber. Vooral de kleinere clubs zijn dit idee genegen. Op die manier gaat België terug naar de klassieke formule die eigenlijk overal wordt gebruikt. 

Hoe ziet het nieuwe format van de Jupiler Pro League eruit?

De kans is klein dat er op vijf juni effectief een beslissing zal komen. Alle 26 profclubs hebben immers stemrecht. Het wordt dus een héél lastige zaak om een consensus te vinden. De G5 en clubs die Europese punten binnenhalen hebben drie stemmen, de andere eersteklassers twee en de tweedeklassers hebben elks één stem uit te brengen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties