Vrije trap met een staartje...

Jan Martynowski
| 0 reacties
Vrije trap met een staartje...
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Chelseadoelman Petr Cech zit mogelijk met een probleem. De FA heeft namelijk een onderzoek ingesteld naar zijn uitlatingen na de match tegen Arsenal.

In die match, die trouwens op 2-2 eindigde, scoorde Henry een discutabele goal. Toen de Tsjechische goalie nog bezig was zijn muurtje op te stellen, trapte de Fransman de bal in het lege doel. Scheidsrechter Graham Poll keurde het doelpunt goed. Chelsea reageerde woedend, maar zonder effect.

Maar na de match liet de 22-jarige Cech zich negatief uit in de Tsjechische pers over scheidsrechter Poll. Naar die uitlatingen heeft de FA een onderzoek ingesteld. Cech zei dat Poll Chelsea de overwinning had gekost. Verder "moet Poll een slecht geweten hebben" en "is hij waarschijnlijk Arsenalsupporter".

De vraag is natuurlijk: mag een speler een vrije trap nemen als de keeper nog bezig is zijn muur op te stellen? 

Belgen herinneren zich misschien nog het doelpunt dat Herpoel binnenkreeg tegen Duitsland. De AA Gent-keeper was toen nog bezig zijn muur op te stellen toen de vrije trap binnen werd geschoten door Ballack. Het antwoord op de vraag of het mag: ja.

De scheidsrechter moet vragen aan de speler of hij de vrije trap snel wil nemen. Zegt de speler van niet, dan neemt de referee het 'management' over en zorgt hij dat de muur op 9,15m staat en wordt er pas getrapt als hij fluit. Maar wil de speler een snelle vrije trap nemen, dan moet de scheidsrechter niet fluiten. Hij moet ook niet uit de weg gaan, maar moet spelers van de andere ploeg die in de weg gaan staan wegsturen. 

Chelseaspeler Gudjonsson ging in de weg staan, maar werd direct weggestuurd, waarop Poll teken deed aan Henry dat hij mocht trappen. Als een snelle vrije trap mislukt (de speler trapt in zijn haast bijvoorbeeld tegen de scheidsrechter of andere speler), mag hij wel niet worden overgenomen.

Dergelijke zaken komen dus ook op absoluut topniveau voor, de Rode Duivels hoeven zich dus niet te schamen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Premier League

Nieuwste reacties