Ajax niet zonder moeite voorbij Auxerre

Anthony Van der Planken

Ajax heeft in eigen huis het Franse Auxerre met heel wat moeite opzijgezet. De Amsterdammers wonnen met 1-0. Maxwell scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd.

Het wedstrijdbegin was er één van wisselende kansen. De bal ging vlot over en weer, maar scoren zat er niet in. Na een kwartier zorgde
Maarten Stekelenburg voor enige opschudding, want hij leek de bal buiten zijn zestien met de handen te pakken. De televisiebeelden bewezen het tegendeel. Ook de scheidsrechter oordeelde dat er geen fout gemaakt was.

Verder waren vooral de vrijeschoppen van
Van der Vaart gevaarlijk. Doelman Cool moest tot tweemaal toe de bal uit doel ranselen. Diezelfde Van der Vaart lag na 35 minuten aan de basis van een treffer. De Nederlands international zette een één-tweetje op met Maxwell, die uiteindelijk de bal ook tegen de netten legde.

De 1-0 vormde de start van een betere periode voor Ajax.
Trabelsi en Babel kregen kansjes, maar de bal wilde er niet in. De 1-0 bij de rust was al bij al een logische stand.

In de eerste minuten na de rust gaf Ajax de indruk op zoek te gaan naar de 2-0, maar scoren lukte niet. Auxerre nam dan maar het spel over en kwam zelfs enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Mwaruwari pakte eerst uit met een stevige kopbal, die knap gered werd door Stekelenburg. Ook op de inzet van Violeau was de doelman attent. Wat later vloog een schot van Cheyrou net naast.

Toch duurde het Franse liedje niet lang. Nog voor het laatste kwartier was ingegaan, had Ajax het spel alweer overgenomen. In de slotminuten was Boukhari nog erg dicht bij de 2-0, maar zijn schot werd uit doel weggeduwd door Cool.