viki meeuwis

Donderdag stond de eerste dag van de Royal League op het programma. De kans voor de vier beste ploegen in de Noorse, Deense en Zweedse competitie om uit te maken wie nu eigenlijk de beste Scandinavische ploeg is. Op de eerste speeldag waren er al meteen wat onverwachte resultaten te noteren. Zo ging Vålerenga zwaar onderuit tegen Midtjylland en verloor IFK Göteborg van de Noorse nummer drie FC Lyn Oslo

Groep 1

IK Start – Hammarby IF: 2-4

De trainer van Start, Tom Nordlie, moest het om diverse redenen stellen zonder sterspelers Kristofer Hæstad, Marius Johnsen, Fredrik Strømstad en Atle Roar HÃ¥land. Dat had zo blijkbaar zijn effect op de ploeg want Start begon slecht aan de wedstrijd. Hammarby profiteerde daarvan om meteen het heft in handen te nemen. In de achtste minuut bracht Von Schlebrügge Hammarby aan de leiding na een vrije trap van Aubynn. In de 38e minuut slaagde Jónsson erin om de bal vanop 17 meter in het doel te trappen en had Start zijn eerste doelpunt binnen.

Kort na de pauze was het weer Jónsson die toesloeg, ditmaal na een corner van Alex Valencia. Op dat moment zag het er goed uit voor Start, maar Hammarby liet zich niet ontmoedigen. De Zweden kregen hun kans toen Midtun Lie een fout maakte op Petter Furuseth Olsen en Hammarby zo een strafschop toegewezen kreeg. Aubynn nam die en miste niet, 2-2. Enkele minuten later was het de beurt aan Paulinho om de bal in doel te trappen, Hammarby stond nu 3-2 voor. Vijf minuten voor het einde kon Petter Andersson gebruik maken van een fout in de verdediging van Start om zo de eindstand op 4-2 te brengen in het voordeel van de bezoekers.

Start: Høie, Pedersen, Engdahl, Borgersen, Midtun Lie, Aarsheim, Hardarson (’72 Pedersen), Fevang (’72 Paulsen), Valencia, Jonsson (’72 Bala Garba), Bärlin.

Hammarby: Covic, Johansson, Stoor, Sleyman, Von Schlebrügge, Jensen, Furuseth Olsen (’74 Runström), Zengin (’54 Andersson), Paulinho, Aubynn (’74 Pinones-Arce), P.Andersson.

Doelpunten: Von Schlebrügge (‘8 ; 0-1), Jónsson (’38; 1-1), Jónsson (’52 ; 2-1), Aubynn (’ 59; 2-2 pen.), Paulinho (’63 ; 2-3), Andersson (’85 ; 2-4)

Gele kaarten: Borgersen, Jensen, Engedal, Hardarson

Scheidsrechter:Thomas Vejlgaard (DEN)

Toeschouwers: 639

FC Midtjylland-VÃ¥lerenga IF: 4-0

Voormalig Noors bondscoach Nils Johan Semb was co-commentator tijdens de televisie uitzending en was uitermate teleurgesteld in wat VÃ¥lerenga liet zien tijdens hun eerste wedstrijd van de Royal League. Hij ging zelf zover dat hij de match na afloop een “pijnlijke voorstelling voor het Noorse voetbal” noemde.

De Noorse landskampioen begon nochtans goed aan de match. Al in de vijfde minuut kreeg Morten Berre een prachtkans op de openingstreffer, maar keeper Tidman was hem te snel af. Op het kwartier was het de beurt aan Ardian Gashi, die de bal vanop zeventien meter luttele centimeters over de lat schoot. Het eerste doelpunt kwam ironisch genoeg na een hard schot van Mikkel Thygesen. Vlak voor het einde van de eerste helft moest Grindheim het veld verlaten met een blessure. Jan Derek Sørensen kon meteen zijn debuut maken voor VÃ¥lerenga.

Na de pauze was het hek van de dam. VÃ¥lerenga werd letterlijk onder de voet gelopen door de Deense middenmotor. Tien minuten in de tweede helft kon Bak Nielsen tot twee maal toe André Muri van zich afschudden en de bal mooi achter keeper Arason plaatsen. De thuisploeg kwam zo 2-0 voor. Nog vijf minuten later kon Thygensen zijn tweede van de avond binnenwerken.
VÃ¥lerenga moest letterlijk afdruipen toen invallen Sørensen de 4-2 op het scorebord zette.

Midtjylland: Tidman, Traore, Reid, Mikkelsen, Jørgensen, Thygensen, Pimpong, Ajilore (’46 Hansen), Poulsen, Kristensen, Bak Nielsen (’78 Jessen)

VÃ¥lerenga: Arni Gautur Arason, Jarl André Storbæk, Ronny Johnsen, André Muri, Freddy dos Santos, Ardian Gashi, Christian Grindheim (’44 Sørensen), Mbulelo Mabizela, Magne Hoset (’61 Hulsker), Morten Berre (’82 Ishizaki), Daniel Fredheim holm

Doelpunten: Thygensen (’16 ; 1-0), Bak Nielsen (’59 ; 2-0), Thygensen (’65 ; 3-0), Sørensen (’68 ; 4-0)

Gele kaarten: Dos Santos, Mabizela, Bak Nielsen, Hoset, Morten Berre

Scheidsrechter: Martin Hansson (ZWE)

Toeschouwers: 1354

In groep 1 komt FC Midtjylland samen met Hammarby op 3 punten, Start en VÃ¥lerenga staan derde en vierde met 0 punten.

Groep 2

Lillestrøm – FC Kopenhagen: 0-0

In groep 2 moest Lillestrøm het opnemen tegen de Deense titelkandidaat FC Kopenhagen. Trainer Uwe Rösler moest een aantal spelers missen door blessures, onder andere sterkhouders Michael Mifsud, PÃ¥l Strand en Robert Koren ontbraken. Koren viel nog wel in maar zijn vorm liet door de recente blessure te wensen over.

Lillestrøm speelde voor de rust een sterke wedstrijd en twee pogingen van Arild Sundgot en een knalhard schot van Khaled Meoulhi waren prachtkansen voor de thuisploeg die echter niet benut werden.

Na de pauze was het vooral Kopenhagen dat het best voor de dag kwam. Silberbauer kon de verdediging van Lillestrøm van zich afschudden en kwam zo alleen voor doel waar keeper Müller de bal kon ontzetten.

Na afloop waren zowel Hans Backe, trainer van FC Kopenhagen als Uwe Rösler tevreden over het resultaat. Beide trainers constateerden tevreden dat hun ploeg gedurende een speelhelft de overhand hadden.

Lillestrøm: Müller, Andersson, Rambekk, Kippe, Stefanutto, Mouelhi, SøgÃ¥rd, Sundgot, Riise, Powell (’71 Myklebust), Olsen (’54 Koren).

FC Kopenhagen: Christiansen, Jacobsen, Svensson, Gravgaard, Bergdølmo, van Heerden, Silberbauer, Bertolt, Bergvold (’85 Fredgaard), Møller (’83 Kvist), Santos.

Gele kaarten: Bergdølmo, SøgÃ¥rd, Jacobsen, Silberbauer

Scheidsrechter: Peter Fröjfeldt (ZWE)

Toeschouwers: 2289

Iedereen in groep 2 staat voorlopig op een punt.

De wedstrijd tussen Kalmar FF en Brøndby werd door de UEFA cup verplichtingen van de Deense landskampioen al op 14 november gespeeld. Ook die wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

Groep 3

FC Lyn Oslo – IFK Göteborg: 1-0

Nadat Start en VÃ¥lerenga eerder op de avond beide verloren hadden, was het aan de nummer drie van het Noorse voetbal om de eer te redden. En dat gebeurde ook, zij het met een laat doelpunt.

De eerste helft werd gekenmerkt door vele halve kansen voor beide teams. Veteraan HÃ¥kan Mild kon al na vier minuten voor IFK de eerste kans afdwingen meet een schot dat net over doel ging. Twee minuten later kon de aanvoerder van Lyn, Tommy Berntsen een doelpoging wagen na een corner. Dat waren meteen ook de enige goede kansen in de eerste helft.

De tweede helft was van betere kwaliteit. Kevin Larsen kon een half uur na de pauze een eerste keer scoren. Dat doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Een minuut voor tijd kon hij echter weerwraak nemen na een mooie pass van Ogbuke en zette zo de 1-0 overwinning voor Lyn op het bord.

De wedstrijd werd op kunstgras gespeeld in het Tønsberg Stadion omdat de thuisarena van Lyn, Ullevaal, wegens de slechte staat van de grasmat niet bespeelbaar was.

Lyn: Al-Habsi, Eriksen, Bertnsen, Lustü, H. Dahl, Ortiz, Gislason, Sokolowski, Larsen, Tessem, Edu Ogbuke.

IFK Göteborg: Andersson, Johansson, Bjärsmyr, Svensson, Wendt, Alexandersson, Kihlberg, Mild, Wowoah, Selakovic, Mourad.

Scheidsrechter: Anders Hermansen (DEN)

Toeschouwers: 890

Aalborg BK – DjurgÃ¥rdens IF: 1-3

De wedstrijd tussen AaB en DjurgÃ¥rden begon aftastend, dat zorgde ervoor dat er in de eerste tien minuten niet veel te beleven viel, afgezien van een geannuleerd doelpunt aan de kant van DjurgÃ¥rden. In de veertiende minuut kreeg AaB een strafschop tegen na een counter op Asare. Daniel Sjölund had er geen moeite mee om die in een doelpunt om te zetten. Nog geen twee minuten later kon Tobias Hysén er 2-0 van maken nadat hij een bal via een lob van Allan Olesen te pakken kreeg. DjurgÃ¥rden bleef het middenveld domineren en de verdediging van Aalborg had het duidelijk moeilijk.
Na een goede twintig minuten vatte AaB weer moed. Een fout van de Zweedse verdediging zorgde voor een corner in het voordeel van de Denen. De hoekschop werd door Sakiri genomen en werd door Jeppe Curth voorbij keeper Pa Dembo Tourray gekopt.

Na de pauze begon AaB duidelijk beter. Al na vijf minuten kon Jeppe Curth zich vrijspelen vanop rechts na een goede voorbereiding door Mattias Lindström. Curth gaf een goede pass naar Simon Bræmer die nipt naast doel kopte. Enkele minuten later moest keeper Tourray tot het uiterste gaan om een vrije trap van Sakiri uit doel te houden. Mattias Lindström kon de bal in doel schieten na een corner maar dat doelpunt werd terecht afgekeurd door de Noorse ref Staberg wegens buitenspel.
Aalborg kreeg voortdurend de beste kansen maar schoot tekort waar het de afwerking voor doel betrof. Na 39 minuten in de tweede helft speelde Hysén zich vrij vanop links en kon uithalen richting doel. Gelukkig voor AaB was Jimmy Nielsen paraat om het schot onschadelijk te maken. Hysén was echter in vorm gisterenavond en een nieuwe doelkans eindigde uiteindelijk in de 1-3 overwinning voor DjurgÃ¥rden.

AaB: Nielsen, Tobiasen, Jacobsen, Jespsen, Olesen, Ericsson, Würtz, Lindström, Curth, Sakiri, Bræmer

DjurgÃ¥rden: Tourray, Kuivasto, Johannesson, Rasck, Stenman, Arneng, Sjölund (’88 Bergtoft) Barsom, Kusi Asare (’67 Arnason), Hysén, Nomvethe (’79 HÃ¥kansson)

Doelpunten: Sjölund (’14 ; 0-1 pen.), Hysén (’16 ; 0-2), Curth (’24 ; 1-2), Hysén (’87 ; 1-3)

Gele kaarten: Rasck, Barsom

Scheidsrechter: Per Ivar Staberg (NOR)

Toeschouwers: 5246

DjurgÃ¥rden en Lyn Oslo staan nu respectievelijk op de eerste en tweede plaats, IFK en AaB staan derde en vierde met nul punten.