Analyse Germinal Beerschot: 'Bezig aan een sterke reeks'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Germinal Beerschot: 'Bezig aan een sterke reeks'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

* VOORAF Germinal Beerschot ontstond in 1999. De club kwam voort uit het samengaan van Germinal Ekeren en Beerschot VAC. De fusieclub heeft het stamnummer 3530 van Germinal Ekeren waardoor het in eerste klasse bleef.

Toen de licentiemaatregelen werden ingevoerd door de KBVB werd duidelijk dat het stadion in het Veltwijckpark aan uitbreiding toe was. Dat werd echter onmogelijk omdat het deels in een natuurgebied lag en omdat omwonenden zich tegen de uitbreiding verzetten. De club week uit naar het Kiel waar het in het stadion van Beerschot ging spelen.

* DE VERWACHTINGEN

De Antwerpse fusieclub doet het de laatste jaren niet onaardig. Het behaalde vorig seizoen met trainer Marc Brys een een zevende plaats met 51 punten. De oefenmeester vertrok op het Kiel en werd opgevolgd door Harm Van Veldhoven. De doelstellingen van Germinal Beerschot waren duidelijk. Een plaats in de linkerkolom en liefst, als het eventueel kon, de top vijf. De club zag zijn topschutter Sterchele wel vertrekken naar Club Brugge. Het bestuur besefte dat dit een serieuze aderlating zou zijn en haalde Tosin Dosumnu en Aristide Bancé binnen. Ook publiekslieveling Luciano vertrok bij de Antwerpse club. In zijn plaats kwam Jan Moons. De Argentijnen Losada en Colman bleven op het Kiel.

* DE COMPETITIESTART

Germinal Beerschot begon goed aan de competitie met een overwinning op het veld van nieuwkomer Dender, maar daarna was het vet al van de soep. Het moet wel gezegd worden dat de Antwerpse club een moeilijke start kende. Uit de volgende vier wedstrijden haalde het slechts één puntje. Alleen tegen Lokeren hield de fusieclub de nul op het bord. Gelukkig kon Germinal Beerschot zich herpakken tegen Charleroi. Het won op eigen veld met het kleinste verschil.

Ook het zware drieluik tegen Cercle Brugge, Standard en AA Gent, leverde geen stunt op. Twee gelijke spelen en een nederlaag tegen Standard was een magere oost.

De trainer en het bestuur lagen onder druk, maar voorzitter Jos Verhaegen wou van geen verandering weten. En met succes want wat Germinal Beerschot liet zien na de nederlaag tegen Standard, komt maar weinig voor in de Belgische competitie. De fusieclub won maar liefst acht competitiewedstrijden op rij en klom in een mum van tijd naar de top vijf. Het moet wel gezegd worden dat de Antwerpse fusieclub het nodige geluk had, maar de punten stonden wel op de tabellen.

Het absolute hoogtepunt was de 2-0 overwinning tegen Anderlecht. De landskampioen werd van het kastje naar de muur gespeeld door Malki en co.

* TOPPERS EN FLOPPERS

Kenny Steppe begon als invallersdoelman aan de competitie, maar al snel pakte de jonge goalie de plaats in van Jan Moons. Steppe toonde al gauw dat hij een betrouwbaar sluitstuk is. Zo hield hij maar liefst vier wedstrijden op rij zijn netten schoon. Ook het trio Colman, Losada en Malki speelde in de heenronde een belangrijke rol. Zo was Malki goed voor acht treffers. De Argentijnen lagen meermaals aan de basis van een doelpunt.

Het enige minpunt voor Germinal Beerschot was de 'aankoop' van Aristide Bance. De goalgetter kwam nauwelijks aan spelen en toe en vertrekt dan ook tijdens de winterstop.

* HOE MOET HET VERDER

Als Germinal Beerschot op dezelfde weg verder gaat, kan het nog hoog eindigen. Toch moet de Antwerpse club bekennen dat het nodige geluk aan hun kant stond. Kan de ploeg van trainer Harm Van Veldhoven de mooie positie in het klassement behouden?

De club zag enkel Aristide Bancé vertrekken tijdens de winterstop, maar haalde wel Sébastien Chabaud en Diop.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

Germinal Beerschot heeft een goede ploeg. Zoveel is duidelijk. Het kende een moeilijke start, maar eens de ploeg op dreef kwam, was er geen houden meer aan. Een vierde plaats is momenteel een schitterende zaak, maar de vraag is of Germinal Beerschot ook in de terugronde zo'n goede reeks kan neerzetten. (AN)

* Score Heenronde: 7,5/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties