Polen voor de eerste keer naar EK

Luc Goderis
| 0 reacties
Polen voor de eerste keer naar EK
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Verrassend genoeg heeft Polen nog geen EK-historie. Onder Beenhakker wist het land zich voor het eerst in haar geschiedenis te plaatsen voor een Europees eindtoernooi. In onze serie voorbeschouwingen richten we vandaag onze blik een op Bialo-czerwoni.

The road to Euro 2008
 
De kwalificatie van Polen verliep opmerkelijk eenvoudig.  Leo Beenhakker en zijn manschappen eindigden als eerste in een poule met onder andere favoriet Portugal, Servië, Finland en België.  Tegen de laatste drie werden zonder veel moeite punten gesprokkeld en tegen Portugal behaalde Polen zelfs vier op zes. Uiteindelijk telde Bialo-czerwoni (rood-wit) één punt meer dan Portugal en werd het groepswinnaar.
 
De bondscoach : Leo Beenhakker
 
De roemruchte Nederlander staat voor de zware taak om met Polen voor een stunt te gaan zorgen.  Eerder deed hij dat al met Trinidad & Tobago op het recentste WK.  Don Leo maakte zich in Polen nu reeds onsterfelijk door zich te kwalificeren voor de eindrondes.
Het palmares van de Rotterdammer oogt ronduit indrukwekkend.  Hij werd niet alleen drie maal kampioen van Nederland (met Ajax en Feyenoord), maar ook evenveel keer Spaans landskampioen met Real Madrid.  De Nederlandse Supercup en de Copa del Rey prijken ook op zijn CV.
Als bondscoach was Beenhakker eerder al actief bij onder andere Oranje en Saoudi Arabië, maar de waslijst aan clubs die hij getraind heeft is nog veel langer... te lang om op te noemen.
 
De ster : Ebi Smolarek
 
De aanvallende middenvelder, die tevens als spits stevig uit de voeten kan, stamt uit een echte voetbalfamilie.  Vader Wlodi is eveneens voormalig Pools international en speelde een tijd voor FC Utrecht en Feyenoord.  Broer Mariusz is aangesloten bij het Nederlandse VV Rijsoord.
Ebi Smolarek groeide op in Nederland en doorliep de jeugdreeksen bij Feyenoord.  De Hash Bomber, omdat hij in 2002 positief werd bevonden op het gebruik van cannabis, miste later dat jaar door schorsing de Uefabeker finale tegen Borussia Dortmund.  In 2005 maakte hij de overstap naar datzelfde Borussia, maar sedert vorige zomer verdedigt hij de kleuren van Racing Santander.
 
De joker : Dariusz Dudka
 
De 24-jarige verdediger begon zijn loopbaan in 1999 in zijn geboortestad bij Celuloza Kostrzyn, maar verhuisde nog datzelfde seizoen naar Amica Wronci.  Als zeventienjarige debuteerde de linkspoot er in de Ekstraklasa, de Poolse hoogste afdeling.  In 2005 maakte hij de overstap naar Wisla Krakow, waar hij nog steeds speelt.  Dudka, die niet vies is van een kaartje meer of minder, zat in 2006 tijdens het WK in Duitsland ook al in de Poolse selectie, maar veel meer dan twee invalbeurten, samen goed voor dertien minuten speeltijd, zaten er voor hem toen nog niet in.  Misschien bloeit de potige linksachter in Oostenrijk wel helemaal open.
 
Pronostiek
 
Polen speelt in Oostenrijk als collectief een beresterke eerste ronde, maar moet uiteindelijk zeer nipt de Duitsers laten voorgaan in de eindstand.  Ze eindigen tot hun eigen teleurstelling pas derde, maar mogen met opgeheven hoofd het tornooi verlaten.

Auteur : Luc Goderis
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties