Nederlandse stadionnamen

Philippe Crols
| 1 reacties
Nederlandse stadionnamen
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Als we de stadionnamen in Nederland van naderbij bekijken, valt het op dat er niet echt een constante is. Enkele stadions dragen de naam van een sponsor terwijl andere thuishavens vernoemd zijn naar een persoon uit de clubhistorie.

Abe Lenstrastadion (Heerenveen): Abe Lenstra is het clubboegbeeld bij uitstek. De Friese spits kunnen we beschouwen als een van de betere Nederlandse voetballers ooit. Tussen 1935 en 1951 speelde hij in dienst van Heerenveen, ondanks de interesse van buitenlandse clubs. De aanvaller debuteerde op zijn negentiende ook al voor Oranje en zou in totaal 47 maal het shirt van het Nederlands elftal dragen. Abe Lenstra overleed in 1985.


ADO Den Haagstadion (ADO Den Haag): Het stadion van ADO draagt de naam van de club en opende zijn deuren in 2007. Vooraleer Den Haag zijn intrek nam in het nieuwe stadion speelde het in het Zuiderpark. De reden dat de thuishaven van ADO naar de club verwijst, komt omdat het oorspronkelijk de bedoeling was om de stadionnaam te verkopen. Het bestuur van ADO vond echter geen gegadigde. De fans willen de thuisbasis van hun favoriete club omdopen tot Aad Mansveldstadion. Mansveld speelde in het verleden jarenlang als libero voor ADO.

Amsterdam ArenA (Ajax): Het stadion van Ajax draagt de naam van de stad waar de troepen van Marco Van Basten hun thuiswedstrijden spelen. De ArenA is de opvolger van De Meer en heeft een ondergrondse parkeergarage, het Transferium.


DSB Stadion (AZ): Het DSB-stadion is de opvolger van de Alkmaarderhout en werd in 2006 geopend. De supporters van AZ waren meer te vinden voor ‘Victorie Stadion’, maar de sterke man van de club, Dirk Scheringa, besloot om het stadion de naam mee te geven van dienstverlener en verzekeraar DSB. Scheringa zelf is de bedrijfsleider van DSB.

Euroborg (Groningen): Euroborg is een samensmelting van de woorden 'Borg' en 'Europapark'. Borg is Gronings voor een versterkt huis terwijl de wijk die rond het stadion ligt, Europapark heet.

Feyenoordstadion (Feyenoord): Het stadion van Feyenoord werd geopend in 1937 en wordt door de meeste mensen ‘De Kuip’ genoemd. Officieel heet het de thuishaven van Feyenoord echter gewoon Feyenoordstadion. De eerste wedstrijd in ‘De Kuip’ was er eentje tussen Feyenoord en Beerschot. De Rotterdammers wonnen met 5-2.


Galgenwaard (FC Utrecht): Galgenwaard is een buurt in de wijk Oost van Utrecht. Het stadion van FC Utrecht is daar terug te vinden en dankt zijn naam dus ook aan die buurt.



Gelredome (Vitesse): De moderne thuisbasis in Arnhem opende zijn deuren in 1998 en was een van de stadions waar wedstrijden van Euro 2000 werden gespeeld. In de naam van de thuishaven van Vitesse werd ook de naam van de provincie verweven: Gelderland. Dat is de grootste provincie van Nederland en daar maakt Arnhem deel van uit.


Grolsch Veste (FC Twente): Sinds 2008 heet de thuisbasis van Twente Grolsch Veste. Veste is een ouderwets woord voor een moeilijk in te nemen plek. Grolsch is dan weer de naam van de sponsor van de Tukkers, een biermerk. Het heeft zijn hoofdzetel in Enschede.


Koning Willem II stadion (Willem II): Het stadion in Tilburg is een verwijzing naar Koning Willem II der Nederlanden. Willem II was ooit van plan om een groot kasteel neer te poten in Tilburg, maar uiteindelijk werd er slechts een deel gebouwd. De fundamenten daarvan werden later omgevormd tot het gemeentehuis van Tilburg.

 

 

 

Krasstadion (Volendam): Tot 2002 speelde Volendam zijn thuiswedstrijden in het Veronicastadion. Nu ontvangt ‘het andere Oranje’ zijn tegenstanders in het Krasstadion, een verwijzing sponsor Kras Recycling.

 

 

McDos Goffertstadion (NEC Nijmegen): NEC speelt zijn thuiswedstrijden in een stadion dat in het Goffertpark van de wijk Goffert ligt. McDos is dan weer de distributeur van computers, componenten en randapparatuur.

 

 

Parkstad Limburgstadion (Roda JC): De naam van het stadion van Roda JC verwijst naar de regio waar het stadion is gebouwd: Parkstad.

 

 

Philipsstadion (PSV): De naam van de thuisbasis van PSV is dan weer een verwijzing naar hoofdsponsor Philips, een elektronicaconcern met wortels in Eindhoven. De plaats waar het huidige stadion staat, was oorspronkelijk een Philipsdorp dat gebouwd werd voor het personeel van de elektronicagigant. In dat dorp werd er onder andere ook voetbal gespeeld. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polmanstadion (Heracles): Het stadion van Heracles dankt zijn naam aan sponsor Polman. De Heraclieden spelen hun thuiswedstrijden ook op kunstgras.

 

 

Rat Verleghstadion (NAC Breda): De thuisbasis van NAC draagt de naam van een ex-speler van de club: Antoon Verlegh. Hij verdedigde van 1912 tot 1931 de kleuren van de club uit Breda en omwille van zijn behendigheid en sluwe spel kreeg hij de bijnaam ‘rat’. Behalve speler was Verlegh in het verleden ook nog als bestuurslid, trainer en vrijwilliger betrokken bij NAC.

 

 

Vijverberg (De Graafschap): Het stadion van De Graafschap is gelegen aan de Vijverlaan. Op de plaats waar nu het de thuisbasis van de Superboeren staat, stond vroeger een hotel, genaamd De Vijverberg. Toen dat hotel gebouwd werd, moest een behoorlijk aantal vijvertjes gedempt worden waardoor er een kleine berg ontstond.

 

 

Spartastadion (Sparta): Het stadion van Sparta is gewoon vernoemd naar de club die er zijn thuiswedstrijden speelt. Toch wordt de thuishaven van de Rotterdamse club ook Kasteel genoemd. Dat komt omdat het stadion een ingang heeft die bijzonder veel weg heeft van een kasteel.

 

 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties