Goed en slecht nieuws voor Belgische coëfficient

Anthony Van der Planken
| 20 reacties
Goed en slecht nieuws voor Belgische coëfficient
Foto: © SC

België deed deze week tegelijk een goede en een slechte zaak op de UEFA-ranglijst. Ons land zag concurrent Schotland zijn twee laatste deelnemers verliezen, maar kende met Anderlechts nederlaag tegen Dinamo Zagreb wel een onverwachte tegenslag.

Als België zijn huidige aantal Europese tickets (drie voor de Europa League en twee voor de Champions League) wil behouden, moet het in de top vijftien van de UEFA-ranglijst eindigen. Momenteel staat ons land één plaatsje te laag en krijgt het slechts één CL-ticket en drie EL-tickets vanaf het seizoen 2010-2011. België moet dus het nummer vijftien, Schotland, nog voorbij steken.

De kloof met Schotland is redelijk groot, maar niet onoverbrugbaar. De achterstand bedraagt ongeveer 1,725 coëfficientpunten, wat neerkomt op een vijftal overwinningen. De Schotten verloren echter deze week hun laatste twee deelnemers in Europa. Celtic en Rangers zijn allebei uitgeschakeld en spelen enkel nog een overbodige slotwedstrijd in hun poules.

Bij kwalificatie van Standard voor de volgende ronde van de Championse League kan België, dankzij de bonuspunten van de Rouches, een serieuze hap doen van de achterstand op de Schotten. Dan volstaan mogelijk twee zeges, inclusief een overwinning van Standard tegen AZ, om naar de vijftiende plaats te springen, tenzij de Schotten in hun slotwedstrijden ook nog punten pakken.

Toch was er deze week ook slecht nieuws voor de Belgische coëfficient. Anderlecht leed een dure nederlaag tegen Dinamo Zagreb en flirt nu met de Europese uitschakeling. Gelukkig wist Club Brugge Anderlechts puntenverlies nog enigzins recht te zetten met een onverwacht gelijkspel op het veld van Shakhtar Donetsk.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties