FC Kopenhagen wint de “Slag om Kopenhagen”

viki meeuwis

Zaterdag werd de twintigste speeldag in de Deense SAS-Ligaen afgetrapt met de partij tussen titelkandidaat OB en Sønderjyske.

Het was er niet aan te zien dat OB kans maakt op de titel en dat Sønderjyske een van de degradatiekandidaten is. OB geraakte niet voorbij de tegenstander en de partij eindigde op een 1-1 gelijkspel. Hierdoor laat OB twee belangrijke punten liggen. De thuisploeg slaagde er nooit echt in om tot kansen te komen. Een nogal gelukkig doelpunt van Henrik Hansen in het begin van de eerste helft deed echter anders vermoeden. Iets na het kwartier kreeg ook Kenneth Fabricius een bal tegen het net en daarmeee was de wedstrijd eigenlijk gespeeld.

Esbjerg had een makkelijke opdracht tegen rode lantaarn HB Køge. Het was nochtans Henrik Toft die de bezoekers tien minuten ver in de tweede helft op voorsprong bracht toen hij de bal na een pass van Mads Laudrup tegen de netten knalde. Een geluksdoelpuntje van Tim Janssen en een van Jeppe Mehl in het laatste kwartier bezorgden Esjberg echter de overwinning. Beide ploegen moesten een tijd lang met tien man verder nadat zowel Morten Nielsen bij Køge als Thomas Gaardsøe bij Esbjerg van het veld moesten met een rode kaart. Esbjerg blijft voorlopig in de running voor de titel en heeft nu 37 punten.

Twee doelpunten in de eerste helft bezorgden FC Midtjylland de eerste zege na de winterstop in de partij tegen AaB. Iets na het kwartier kon Jonas Borring de bal met een lob in doel werken. Midtjylland was sterk begonnen en zette meteen druk. Na het doelpunt trok de thuisploeg zich meer terug op de eigen helft waardoor AaB de jacht kon openen. Het leverde de bezoekers wel balbezit op maar geen echt goede kansen. Op het einde van de eerste helft viel dan het tweede doelpunt. Het was “Farlige” Frank Kristensen die meteen zijn 100e doelpunt in de SAS-Ligaen scoorde. Bij AaB zagen ze sterkhouder Jeppe Curth uitvallen met een mogelijk langdurige blessure.

Noch Randers, noch FC Nordsjælland slaagden erin om kansen af te dwingen en de partij eindigde dan ook in een 0-0 gelijkspel. De eerste helft werd aan beide kanten gekenmerkt door slechte passes en halfslachtige doelpogingen. Bij Randers deden vooral Mikkel Beckmann en Kasper Lorentzen hun best en bij FCN was het vooral Nicki Bille Nielsen die zich in positieve zin liet opvallen. Dit ene puntje is niet genoeg om Randers vooruit te helpen, het blijft voorlaatste met tien punten.

Slag om Kopenhagen

De wedstrijd van het afgelopen weekend was natuurlijk de match tussen FC Kopenhagen en stadsrivaal Brøndby, ook wel de Slag om Kopenhagen genoemd. Bij Brøndby ontbraken enkele belangrijke spelers. Zo ontbrak Max von Schlebrügge door een blessure en ook Samuel Holmén en Martin Bernburg kwamen niet in de basiself voor. Brøndby combineerde vlot maar echte kansen leverde het niet op. Het lag vooral in het feit dat ze scherpte voor doel misten waardoor Johan Wiland in het doel van FCK weinig werk had. Bij de thuisploeg kwam Oscar Wendt dicht bij een goal na een goede pass van Jesper Grønkjær. Het was Cesar Santin, die na zijn hattrick van vorige week, de verwachtingen niet inloste. In de tweede helft kwam Peter Madsen nog tot een goede kans maar keeper Wiland kon de bal afwenden. In de 70e minuut wist Martin Vingaard te scoren en in de toegevoegde tijd maakte William Kvist de klus af. Door deze zege gaat FCK aan de leiding met 43 punten, vijftien meer dan Brøndby dat op een teleurstellende zesde plaats staat.