FC Kopenhagen wint topper

viki meeuwis

Op donderdag werd de eerste speeldag afgetrapt van de 24e speeldag in de SAS Ligaen. Op het programma stonden enkele interessante wedstrijden.

Zo nam FC Kopenhagen het thuis op tegen OB, twee ploegen met titelambities en dus stond er voor beide veel op het spel.

De openingswedstrijd ging echter tussen Esbjerg, ook in de running voor de titel en AGF.

Om aansluiting bij de top te houden moest Esbjerg echter wel winnen. AGF speelt echter niet direct het beste seizoen en zweeft een beetje in de onderste regionen van het klassement. Het leek er dus op dat het een makkie zou worden voor Esbjerg. AGF moest het ook stellen zonder de vaste waarden zoals Jakob Poulsen, Peter Graulund, Martin Jørgensen, Dioh Williams en Jerry Lucena. Het leek AGF niet echt te deren. Pas na de rust sloeg het toe maar het was dan ook goed raak. Middenvelder Stephan Petersen stuurde de bal netjes in doel in de 65e minuut na een goede pass van Casper Sloth. Enkele minuten later kon David Devdariani de voorsprong verdubbelen toen hij de 2-0 in doel kopte. Een tiental minuten later zette Dennis Høegh de stand al op 3-0. Esjberg was te verbauwereerd om adequaat te reageren. De keeper van AGF Steffen Rasmussen speelde een goede match en redde in de slotfase nog een strafschop genomen door Jesper Jørgensen. In de toegevoegde tijd kon Petersen zijn tweede goal maken en zette zo de eindstand vast op 4-0.

Het “reserveteam” van AGF waarvan de gemiddelde leeftijd op ongeveer 22 jaar lag, haalde het dus van Esbjerg dat een erg slechte zaak doet in de titelstrijd.

Vrijdag werden er nog vier matchen afgewerkt. FC Midtjylland nam het op in de MCH Arena tegen FC Nordsjælland. Midtjylland moest het nog steeds zonder “Farlige” Frank Kristensen stellen die nog steeds met een blessure kampt. Op het half uur viel het enige doelpunt in de wedstrijd. Mikkel Thygesen stuurde de bal na een vrije trap het veld in. Daar wachtte Kolja Afriyie die de bal verder stuurde naar Christian Sivebæk (zoon van John Sivebæk) die de bal in doel werkte. Ook FC Nordsjælland kreeg kansen maar zowel Nicki Bille Nielsen als Bajram Fetai misten scherpte voor doel. Nordsjælland zette vooral in de slotminuten goed druk maar de gelijkmaker kwam er niet meer.

Degradatieduel nekt HB Køge

Met de partij tussen HB Køge en Randers FC stond er een degradatieduel op het programma. Randers speelt de laatste weken echter niet slecht en hoopte nu ook op een zege tegen de fusieploeg. De thuisploeg begon het best aan de match en iets voor het half uur kon Hendrik Toft de bal in doel werken na een hoekschop van Bo Storm. Het was voldoende om de spelers van Randers wakker te schudden en de bezoekers begonnen dan ook de kansen op te stapelen. Zo kreeg Søren Berg een kans of twee die echter op het laatste nippertje voor doel werden weggehaald.

Na de pauze kwam Marc Nygaard op het veld voor Randers en dat leverde meteen resultaat op. Mikkel Beckmann met een vrije trap naar de verste hoek. Daar stond Søren Jensen klaar die de bal in doel kopte.  Iets later was het Beckmann zelf die tot scoren kwam. HB Køge is zo goed als zeker van degradatie na deze nieuwe nederlaag. Randers daarentegen speelde de achtste wedstrijd zonder nederlaag en heeft nu twintig punten, elf meer dan HB Køge.

Brøndby nam het thuis op tegen Silkeborg. Silkeborg heeft een sterke eerste helft van het seizoen gespeeld en dat leverde hen een plaatsje op in de top vijf. Brøndby daarentegen heeft een bar slechte eerste seizoenshelft gespeeld waardoor het in de middenmoot verzeild geraakt is. Vorige week leek de trainerswissel alvast vruchten af te werpen met de zege tegen Sønderjyske.

Bij de rust stond Brøndby echter al 2-0 achter. Iets voor het half uur hadden Peter Degn en daarna Jesper Bech de frustratie terug in de Brøndby rangen kunnen brengen. Tot dan toe leek de thuisploeg een ongeconcentreerde en tamme indruk te maken. Na de rust keerde het tij echter. Vooral Mike Jensen en Ousman Jallow lieten agressief spel zien wat hen ook een aantal kansen opleverde. Kort na de rust leverde dat een doelpunt op voor Jon Jönsson na een hoekschop. Met nog een goede tien minuten te gaan wist Michael Krohn-Dehli via een penalty te scoren. Brøndby schiet in de rangschikking niet veel op met dit ene puntje terwijl Silkeborg de derde stek blijft houden met 39 punten, toch een elf punten minder dan leider FC Kopenhagen.

De match van deze speeldag was echter de topper tussen FC Kopenhagen en OB in het Parken Stadion. De thuisploeg ging meteen goed van start en liet gedurende de hele match het beste voetbal en scherpte voor doel noteren, zelfs als het onder hun eigen niveau bleef. OB kwam niet verder dan enkele flauwe kansen en kon nooit echt druk zetten op de verdediging van FCK. In de tiende minuut wist Dame N’Doye te scoren na een bal van Zdenek Pospech.

Cesar Santin zorgde verschillende keren voor paniek bij de verdediging van OB, net zoals Atiba Hutchinson en William Kvist. Bij OB was het vooral Chris Sørensen die sporadisch voor gevaar kon zorgen door de bal netjes voor Peter Utaka klaar te leggen, die echter deze keer niet tot scoren kwam.  Net voor de rust kwam Chris Sørensen die de 1-1 in de voeten had bij een vrije trap maar de bal ging net over het doel heen. Tien minuten voor het einde van de match kon Jesper Grønkjær de eindstand op 2-0 vastleggen. Met deze zege blijft FCK aan de leiding met 50 punten, vier meer dan achtervolger OB.

Vandaag wordt de laatste match tussen AaB en Sønderjyske gespeeld.