Interview Van Holsbeeck: "Ik begrijp dat sommigen willen spelen"

Van Holsbeeck: "Ik begrijp dat sommigen willen spelen"
Foto: © SC

Volg Anderlecht nu via WhatsApp!

Herman Van Holsbeeck loopt tegenwoordig als een fiere manager door de gangen van het Constant Vanden Stock-stadion. Het werk van een manager zit er echter nooit op en daarom blikt hij al vooruit naar volgend seizoen.

Van Holsbeeck pakte zondag zijn vierde titel in zeven jaar hoofdmanager bij Anderlecht. "Als 'jonge' manager moest ik hier mijn plaats vinden", zegt Van Holsbeeck. "Je kan niet alles in één jaar tijd veranderen. Ik moest mijn draai vinden, ook met de pers. En dat is dit jaar allemaal op zijn plaats gevallen. Deze titel is daarom ook zo mooi. Vooral na wat er tegen Standard gebeurde. De spelers zagen elke dag het menselijk leed van Wasilewski en Polak en dat heeft er nog een hechtere groep van gemaakt.

Tijdens de play-offs hebben we Boussoufa bij ons geroepen. Hij stond reeds met negen kaarten geboekt, veelal voor protesteren. We hebben hem daarop gewezen. Gezien wat Boussoufa tijdens de play-offs gedaan heeft? Heb je hem zijn mond zien opentrekken? Door al die dingen betekent deze titel zoveel meer. We hebben Boussoufa ook een heel mooie contractverbetering voorgesteld en hij heeft nog een contract voor twee seizoenen."

Spelers blijven

"Als manager moet je beslissingen nemen die renderen. Ik heb me soms vergist, maar dat mag ook niet te veel gebeuren. We hebben ondertussen bloemen en felicitaties van Standard gekregen. Nee, van topploegen hebben we geen felicitaties gekregen. Als die felicitaties sturen, kan er natuurlijk altijd bijstaan hoeveel we voor Lukaku vragen. (lacht)"

Van Holsbeeck verwacht niet dat er veel spelers zullen vertrekken. "Ook omdat er geen geld is in Europa", aldus Van Holsbeeck. "Er zijn geen ploegen die zomaar 5 miljoen euro op tafel kunnen leggen. In Spanje zijn de meeste ploegen failliet en ook in Engeland is besparen de boodschap. Ik hoorde onlangs Pareja, die wordt soms maanden aan een stuk niet betaald. Hier bij Sporting wordt iedereen altijd op tijd betaald. We gaan er in ieder geval alles aan doen om iedereen bij elkaar te houden. En ja, er moeten nog een paar spelers bijkomen. Maar ook wij gaan geen fortuinen uitgeven."

Oplossingen voor bankzitters

Het was bijzonder stil rond Anderlecht dit seizoen. Geen klagende bankzitters, geen rellen en ook geen onrust. "Kijk, onze bankzitters waren onze grootste supporters. Gezien hoe Chatelle, Bernardez, Rnic,... reageerden bij winst? Ja, we gaan voor sommigen oplossingen zoeken. Als ze met dezelfde mentaliteit bij ons willen blijven, zonder garanties, zoveel te beter. Maar ja, ik kan begrijpen dat spelers als Rnic en Bernardez willen spelen. Die jongens hebben de leeftijd bereikt dat ze op het veld willen staan."

Voor de uitgeleende spelers is er blijkbaar geen toekomst meer in Anderlecht. "Bulykin en Losada, tja, die zullen we moeten verkopen", beseft Van Holsbeeck. "Ze hebben hier hun kans gehad en het ging niet. Voor Iakovenko is er interesse uit binnen- en buitenland."

Proto en Gillet

Het schoentje knelde dit jaar vooral op de rechtsachter en ook doelman Proto werd niet van kritiek gespaard. "Voor Gillet ligt zijn toekomst op het middenveld. Hij heeft zich dit jaar in dienst van de ploeg gesteld, maar op de rechtsachter moet er uiteraard iemand bijkomen. Als Rnic blijft hebben we daar al zeker één speler, maar we willen voor elke positie twee spelers. Wat Proto betreft: hij moet vertrouwen krijgen. Volgens de voorzitter en ikzelf is er momenteel geen betere in België."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties