Philippe Crols
| 3 reacties
Wilmots laatste Belgische WK-goal maakte?

België is er jammer genoeg niet bij in Zuid-Afrika. Als de Duivels zich zouden kwalificeren voor het WK in 2014 zal de laatste Belgische WK-deelname twaalf jaar geleden zijn. Wist je dat Marc Wilmots in 2002 de voorlopig laatste Belgische WK-goal maakte?

Voor de laatste Belgische WK-deelname moeten we dus al terug naar het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan. België deed het niet onaardig. Na twee gelijke spelen, 2-2 tegen gastland Japan en 1-1 tegen Tunesië, moesten de Duivels echter wel winnen van Rusland om door te stoten naar de volgende ronde.

Beelden van de WK-match tussen België en Rusland in 2002. Wilmots scoort in die wedstrijd de voorlopig laatste Belgische WK-goal.

België kwam dankzij een magistrale vrijschop van Johan Walem al snel op voorsprong, maar de Russen maakten net na rust gelijk. Tien minuten voor tijd lukte invaller Wesley Sonck, die op dat WK meer op de bank zat dan hem lief was, de 2-1. Toen Marc Wilmots (foto) de 3-1 scoorde, leek de kwalificatie binnen voor Robert Waseige en de zijnen. Rusland maakte nog wel de aansluitingstreffer, maar België mocht een ronde verder.

Laatste match tegen Brazilië

Daar ontmoetten onze Rode Duivels Brazilië. Het werd een wedstrijd die we ons nog lang zullen herinneren. Iedereen weet nog wel dat scheidsrechter Peter Prendergast een goal van Wilmots afkeurde en zo de Belgen een 0-1-voorsprong ontnam. België verloor uiteindelijk met 2-0 en zo is de wedstrijd tegen Brazilië voorlopig de laatste van ons land op een WK. Omdat we tegen de Seleção niet scoorden, is de goal van Wilmots tegen Rusland de voorlopig laatste Belgische WK-goal. België nam in totaal al aan 11 WK-eindrondes deel en scoorde 46 doelpunten. Het incasseerder er wel 63.