Reportage Helleputte over transferbeleid: "Er wilden geen Belgen naar Lierse komen"

Yves Brokken
| 21 reacties
Helleputte over transferbeleid: "Er wilden geen Belgen naar Lierse komen"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Maged Samy is op financieel gebied de redder van Lierse. Sportief gezien loopt het momenteel minder vlot. Lierse bengelt onderin en heeft een heel pak ongelukkige spelers.

Uit al diegenen die hoopten carrière te maken in het Herman Vanderpoortenstadion maar daar niet in slaagden, heeft Voetbalkrant.com een ‘elftal’ gekozen. Veel aankopen zijn achteraf gezien mislukt, maar Technisch Directeur Herman Helleputte wil toch een kanttekening plaatsen. “Veel van hen werden gehaald toen niemand nog naar Lierse wilde komen.”

Mattia Notari: 32-jarige Italiaanse verdediger met een mooi palmares in de Serie B. Kwam amper drie keer in actie dit seizoen. Zit nog bij Lierse.
Roudolphe Douala: 32-jarige Kameroense middenvelder die dit seizoen vijf keer mocht invallen. Speelde 17 keer voor zijn land. Zit nog bij Lierse.
Youcef Sekour: 22-jarige Marokkaanse middenvelder die dit seizoen vijf keer in actie kwam. Contract werd verbroken.

Sherif El Baily: 31-jarige Egyptische middenvelder die door blessures niet te veel aan de bak kwam. Mocht intussen gratis vertrekken.
Hamada Lamloum: 19-jarige Egyptische aanvaller en jeugdinternational. Verhuurd aan Turnhout.
Ahmed Samir: 27-jarige Egyptische middenvelder die werd doorgestuurd omdat hij kritiek uitte op het beleid.
William Mensah: 28-jarige Ghanese verdediger. Kwam in tweede klasse zelden in actie en werd doorversluisd naar Wadi Degla.
Abdou Jammeh: 24-jarige Gambiaanse verdediger. Doorgestuurd, speelt nu in Cyprus.
Islam Shokry: 28-jarige Egyptische verdediger. Werd eerst uitgeleend aan Turnhout, maar speelt momenteel weer in Egypte.
Youssef Fawaz: Egyptische linksback die voor de nationale U19 uitkwam. Uitgeleend aan Turnhout.
Selemani Ndikumana: 23-jarige Burundese aanvaller. Kwam in tweede amper aan spelen toe en is vorige zomer transfervrij vertrokken.

“Toen Lierse een paar jaar geleden degradeerde naar tweede klasse is de miserie begonnen”, zegt Helleputte exclusief aan Voetbalkrant.com. “De club bengelde al snel onderaan de rangschikking en was op sterven na dood. We moesten spelen met jonge gasten van 16 en 17 jaar die zelfs nu in derde en vierde klasse nauwelijks aan de bak komen.”

“Wij konden niet anders dan goedkope spelers gaan halen in het buitenland. Er was geen enkele Belg die bij Lierse wilde komen voetballen. Zelfs Seth De Witte en Yoni Buyens zijn vertrokken omdat ze niet in tweede klasse wilden spelen. Daarnaast zijn er nog een 70-tal jeugdspelers weggehaald. Zo plukte Anderlecht Romelu Lukaku weg en GBA Mats Rits. Dat was een ramp voor ons. We bleven met een groot gat zitten.”

“We hebben veel moeite moeten doen om uit tweede klasse te klauteren en het is ons gelukt. Er zijn veel ploegen die een degradatie uit eerste klasse niet meer te boven komen. We zijn blij dat het ons wel gelukt is. Nu is het onze betrachting om weer steeds meer te investeren in Belgen. Kenny Thompson is daar ons eerste signaal van. Maar we moeten geduld hebben. Eerst moeten we een stabiele eersteklasser worden. Dan pas kunnen we weer echt beginnen bouwen aan de toekomst.”

“Het is onze vurigste wens om met meer Belgen te spelen want onze visie is nog steeds gericht op de jeugd. Maar het moet ook mogelijk zijn”, besluit Helleputte, die nog beklemtoont dat de bovengenoemde ‘mislukte’ transfers niet zijn verantwoordelijkheid zijn omdat hij toen nog niet de functie van TD bekleedde.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties