Verrast underdog Braga tegen FC Porto?

Steurbaut Kersten
| 8 reacties
Verrast underdog Braga tegen FC Porto?
Foto: © SC

In de schaduw van de derde landstitel van Racing Genk wordt er vanavond in Dublin nog een belangrijkere prijs uitgedeeld: de Europa League. Porto en Braga hopen het Portugese voetbal te promoten bij de Europese voetbalfan.

Kersten Steurbaut in Dublin

Een dag voor de finale ligt Baile Átha Cliath, Dublin, er rustig bij. De Ierse hoofdstad werd alleen opgeschrikt door een bomaanslag voor de komst van de Queen. Voetbalgekte valt er in de thuisstad van Bono echter nog niet te bespeuren. Vandaag worden er nochtans zo’n 20.000 Portugese fans verwacht in het Aviva Stadium, dat aan de oevers van de Liffey de stad lijkt te overstromen.

Who’s playing?
De bevolking lijkt zeker niet wakker te liggen van dat voetbalmatchke van vanavond.  “Who’s playing”, vraagt de lokale Paddy me op weg naar de tempel van Europees voetbalgeluk. Porto en Braga willen de voetbalfan echter verwennen en het Portugese voetbal terug op de Europese kaart zetten.

“De Portugezen mogen trots zijn op wat we dit jaar verwezenlijkt hebben. Dit is een positief verhaal voor ons nationale voetbal”, zegt Domingos Paciencia, de coach van Braga. “Met ploegen zoals Sevilla en Liverpool hebben we toch geen pannenkoeken uitgeschakeld”, onderstreept Alan, de 31- jarige Braziliaanse middenvelder van Braga, die met twee doelpunten topschutter van de club is.

Het valt dus te betwijfelen of deze ploeg de modale Jan met de voetbalpet vanavond kan doen jubelen van plezier. Met een gemiddelde van één doelpunt om de 120 minuten en één tegendoelpunt om de 180 minuten moeten we geen vooroorlogse cijfers op het Ierse scorebord verwachten.

Wervelwind uit Porto
Of kan Porto de ban breken? De Dragões raasden als een wervelwind door het Europese bekertornooi. Tien treffers tegen Spartak Moskou, zeven potten tegen Villarreal, dat een ronde eerder de vloer had aangeveegd met de pionnen van Michel Preud’homme.

Pacienca duidt Porto dan ook aan als favoriet. “We zijn realistisch over onze mogelijkheden”,  zegt de 42-jarige ex-speler van FC Porto. “En dat is vanavond ons wapen.” De twee duels in de Portugese competitie werden dan ook gewonnen door het blauw-witte team: 3-2 thuis en 2-0 op het veld van The Arsenalists. “Maar wij zijn dat niet”, reageert Porto-coach André Villas-Boas.

“Geen enkele ploeg wil die rol op zich nemen, maar als club zijn we wel verplicht om de Europa League te winnen.” De leerjongen van Bobby Robson en José Mourinho kan vanavond met zijn 32 jaar en 213 dagen de jongste trainer zijn die een Europese beker aan zijn palmares kan toevoegen.  Met de titel al op zak en een Portugese bekerfinale op 22 mei kan de junior van het Europese trainersgild een onwaarschijnlijke treble realiseren.

Geboren om te scoren
Wie de spelerslijsten van Porto en Braga overloopt, schuift de troefkaarten resoluut naar het eerste team. Namen als Helton, João Moutinho en Hulk klinken als muziek in de oren. En met de 25-jarige Colombiaan Falcao heeft Villas-Boas een spits in de rangen die van scoren zijne core business heeft gemaakt: zestien treffers in de Europa League, het achtvoudige van zijn collega bij Braga.

“Al van kindsaf geloofde ik dat ik geboren was om doelpunten te maken. Ik geniet ervan om verdedigers in de wind te zetten en de bal in het net te leggen”, aldus Falcao. “Als jonge voetballer volgde ik de Europese competities al op de voet. Ik verlangde om er zelf ook ooit te spelen. Het is dan ook een droom om nu in deze finale te staan.”

Of er in Falcao’s droom ook een plaatsje is voor een Europese trofee, weten we vanavond. De wedstrijd wordt om 20.45 uur afgetrapt. U kan de wedstrijd uiteraard LIVE volgen op uw favoriete voetbalsite.

Wat denkt Bwin over de finale?

Porto is favoriet. Een gokje op Braga daarentegen zal u iets meer opleveren. U krijgt van ons 150 euro gratis krediet om te gokken. Schrijf u in via deze website en ga met een zak geld naar huis.

Steekt Porto de armen in de lucht, dan krijgt u bij Bwin 174 euro bij een gok van 150 euro. Bij winst van Braga wint u 675 euro.U kan ook gokken op een doelpuntje van Hulk. Dat levert 310 euro op.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

Nieuwste reacties