Bart Buysse: "FC Twente is allesbehalve verzwakt"

Tomas Taecke
| 7 reacties
Bart Buysse: "FC Twente is allesbehalve verzwakt"
Foto: © SC

Bart Buysse start dit weekend onder Co Adriaanse zijn tweede seizoen bij Twente Enschede. De 24-jarige Beernemnaar had een aandeel in het succesjaar waarin de Tukkers twee nationale trofeeën pakten en op het Europese toneel hoge ogen gooiden.

Bart Buysse verwierf vorig jaar onder Michel Preud'homme een basisplaats en figureerde daarmee in een glansseizoen waarin Twente als titelhouder kon bevestigen. De Twentenaren verloren op de laatste speeldag de strijd om het kampioenschap, maar konden zich troosten met de eerder gewonnen Johan Cruyff-schaal en de nationale beker.

"Natuurlijk doet het pijn om in extremis naast de Schaal te grijpen", blikt de linksbenige verdediger nog even terug bij Voetbalkrant.com. "De vorige jaargang was ongetwijfeld één van de meest succesvolle in de geschiedenis van onze club. Na winst in de bekerfinale verzuimden we in de ArenA de kers op de taart te zetten. Het verloren kampioenschap was onze eigen schuld; in de voorafgaande thuiswedstrijden hadden we de competitie al moeten beslissen", geeft Buysse toe. "Toch hebben we er een groot feest van gemaakt en blijft het een voetbalseizoen om nooit te vergeten".

De komende maanden zal blijken of de Tukkers een vervolg kunnen breien aan de voorbije boerenjaren. Het vertrek van sterkhouder Theo Janssen boezemt iedereen die met de club begaan is wel wat angst is. Toch is de voormalige Zulte Waregem-speler ervan overtuigd dat Twente de ingeslagen weg verder zal bewandelen. "Het verlies van Theo kwam in Enschede hard aan", weet de West-Vlaming. "Hij was onze spelverdeler die op moeilijke momenten een wedstrijd kon beslissen. Bovendien nam hij ook alle standaardsituaties voor zijn rekening. Spelers als Janssen zijn niet dik bezaaid, zoiets moet je collectief trachten op te vangen", aldus Buysse.

De club reageerde op zijn vertrek met het aanwerven van Willem Janssen (Roda JC). "Deze jongen beschikt over andere kwaliteiten dan Theo, maar zal daarom niet minder presteren. In de voorbereiding speelde Adriaanse ook Nacer Chadli vaak uit op de nummer tien, met succes. Mits de nodige aanpassingen hoeft het vertrek van Janssen dus geen drama te zijn", besluit de linksachter.

Naast Theo Janssen werd ook Michel Preud'homme geloofd om zijn werk in Overijssel. Voorzitter Joop Munsterman ving het vertrek van succescoach Preud'homme op met het contracteren van Co Adriaanse. Buysse ziet de Amsterdammer als de geschikte opvolger van onze landgenoot: "Co is een uitstekende trainer voor onze club", aldus de verdediger. "Zowel in binnen- en buitenland heeft hij bewezen een echte vakman te zijn. Toch houdt Adriaanse er een verschillende voetbalvisie op na dan die van onze vorige coach. Preud'homme is echt bezeten door de tegenstander en bespreekt die keer op keer tot in het kleinste detail. Adriaanse daarentegen gaat uit van de sterkte van Twente en het voetbal dat daarmee gepaard gaat. Hij fixeert zich minder op het elftal aan de overzijde", licht Buysse toe.

De spelersgroep waarmee Adriaanse resoluut voor de titel gaat is verder vrijwel intact gebleven. "Op Theo na hebben we weinig of niets aan talent ingeleverd", is Buysse optimistisch. "Bovendien zijn buitenlanders als Bajrami en Janko ondertussen aangepast aan de Nederlandse competitie en samenleving. Dit kan enkel maar resulteren in nog meer kwaliteit. Terwijl Ajax en PSV miljoenentransfers deden in het tussenseizoen heeft Twente ervoor gekozen met de huidige groep verder te gaan. Onze concurrenten hebben kwalitatief sterk ingekocht, maar kampen met de opdracht die nieuwe jongens goed in te passen. FC Twente kan rustig verder borduren op de succesformule van vorig seizoen", bejubelt onze landgenoot deze positieve evolutie.

Na vier seizoenen aan de Gaverbeek ruilde Bart Buysse Zulte Waregem voor een avontuur bij Twente. Na een korte aanpassingsperiode en wat blessureleed voelde de gewezen jeugdinternational zich al snel thuis in het oosten van Nederland. "In de beginperiode revalideerde ik vaak alleen, maar al snel werd ik in de groep opgenomen", legt Buysse uit. "De spelersgroep is zeer hecht, vedetten zijn er bij ons niet. Als iemand zich boven de groep stelt of naast zijn schoenen loopt, wordt hij meteen op zijn plaats gezet. Het wederzijds respect is heel groot en er wordt ook dagelijks geknokt voor een ander. Als je resultaten wil behalen is dit ook onontbeerlijk. Omdat ik als Vlaming de Nederlandse taal spreek, word ik een beetje beschouwd als 'halve' buitenlander. Zo communiceer ik vlot met de Nederlanders en word ik tegelijk ook door de buitenlanders als één van hen aanzien. Brama, Wisgerhof, De Jong en Boschker zijn de Nederlandse jongens waar ik het best mee opschiet. Van de anderstaligen zijn dat Ruiz, Bengtson en Bajrami", leert de verdediger ons.

De voorbereiding van de Twentenaren werd aardig verstoord door een drama dat zich afspeelde aan de Grolsch Veste. "De spelersgroep was geschokt toen het nieuws van de ramp ons bereikte", betreurt Buysse. "Ons oefenkamp in Zeeland werd per direct afgebroken. Zelf genoot ik een uitstekende voorbereiding. De trainingsweken waren zwaar en ik was ook een drietal dagen uit met knieklachten. De overwinning tegen Ajax voor de Supercup was een opsteker van formaat. Het zorgt voor een mentale boost en de wedstrijd onderscheidt zich toch van alle andere oefenwedstrijden omdat je een trofee aan je palmares kan toevoegen", aldus de Beernemnaar.

Het jeugdproduct van Club Brugge dingt ook nog mee naar Champions League-voetbal. "We staan niet echt onder druk om de groepsfase van het kampioenenbal te bereiken. Het lot koppelt ons automatisch aan een Europese topploeg, naast ambitieus moeten we ook realistisch zijn. Toch zijn de vele miljoenen die aan de kwalificatie gekoppeld zijn belangrijk voor de club. Het vangnet van de Europa League zal ons mits uitschakeling zeker kunnen bekoren", rond Bart Buysse af.

FC Twente werd vrijdagmiddag gekoppeld aan het Portugese Benfica Lissabon met het oog op de groepsfase van de Champions League. Zondag trekt de rood-witte formatie naar Breda waar het NAC partij geeft op de eerste speeldag van de Eredivisie.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nederlandse Eredivisie

Nieuwste reacties