AZ wint overtuigend in Groningen

Tomas Taecke
| 1 reacties

AZ Alkmaar heeft in het duel tussen twee subtoppers FC Groningen een pijnlijke thuisnederlaag toegediend (0-3). ADO Den Haag won met dezelfde cijfers op de Graafschap, terwijl Feyenoord en Heerenveen de punten verdeelden (2-2).

Na één minuut zat AZ, zonder Maarten Martens, op rozen. Viergever kopte de eerste hoekschop meteen raak. Groningen ging de hele wedstrijd op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg in de slotfase het deksel op de neus. Invaller Gudmundsson besliste met een mooie individuele actie de zenuwachtige partij. In de slotfase ging doelman Brian van Loo nog vreselijk in de fout, toen hij het zwak schot van Elm niet kon afweren.

ADO was de voorbije wedstrijden een schim van de ploeg die vorig seizoen Europees voetbal afdwong. Vandaag zetten de Hagenezen orde op zaken. ADO won met 0-3 bij De Graafschap, al is deze uitslag overdreven. Op slag van rust zette Radosavljevic de bezoekers gevleid op voorsprong. Na de koffie jaagde De Graafschap op de gelijkmaker, die er voor de Superboeren niet kwam. De rode kaart van Fränkel was er voor de thuisploeg te veel aan, ADO liep nog uit via Verhoek en van Duinen.

Feyenoord en Heerenveen speelden zondagmiddag 2-2 gelijk, een resultaat waar vooral de thuisploeg geen vrede mee wil nemen. Tot tweemaal toe haalden de sterk spelende Rotterdammers een achterstand op, maar in het slothalfuur verzuimde Feyenoord de negen resterende Friezen af te maken. Cabral en Fer maakten namens Feyenoord de goals van Dost en Assaidi ongedaan. Zomer (tweemaal geel) en Schmidt werden bij Heerenveen uitgesloten.