Interview Been: "We gaan niet enkel voor een handtekening het veld op"

Fabian Morren
| 22 reacties
Been: "We gaan niet enkel voor een handtekening het veld op"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Racing Genk opent dinsdagavond in de Champions League tegen Valencia. Mario Been is realistisch, maar ambitieus. "Als je met z'n allen wil, dan is er veel mogelijk."

Fabian Morren vanuit Genk

"Het is geweldig dat een Belgische ploeg in de Champions League zit. Daar moet ook iedereen heel trots op zijn. Maar het is niet zo dat we alleen maar willen meespelen. We willen ook gewoon zo goed mogelijk presteren in dit tornooi. Tegen dit soort ploegen zullen we wel een hele goeie dag moeten hebben, willen we iets rapen." Tot u spreekt Mario Been: de Hollandse arrogantie in strijd met de Belgische bescheidenheid.

Met welke ambitie begint Genk aan de Champions League?
"Genk moet gewoon goeie dagen hebben tegen een topclub als Valencia. We moeten onze huid zo duur mogelijk verkopen. Je hebt altijd een kans. Ik speelde met NEC in een poule tegen hele zware tegenstanders. En dat is ons toen ook gelukt. (NEC plaatste zich in de UEFA Cup in een groep met onder meer Tottenham en Udinese, nvdr.) Als je met z'n allen wil, dan is er heel veel mogelijk."

Voor veel spelers is de Champions League een echte etalage. Ben je niet bang dat ze zich te veel in de kijker zullen willen spelen?
"We zullen spelen zoals altijd, volgens het teamplan. Ik heb geen angst dat de spelers andere dingen zullen doen dan anders."

Moet je opboksen tegen de bescheidenheid die hier in België heerst? In de Champions League haalde Anderlecht enkele jaren geleden bijvoorbeeld geen enkel punt. 
"Het is duidelijk dat je niet het veld moet ingaan om enkel een handtekening te gaan vragen. We zitten niet in de CL omdat het allemaal leuk is en om enkele snoepreisjes te maken. Elke wedstrijd moet gespeeld worden. Iedereen kan van iedereen winnen. Als wij laatste in de groep zouden eindigen, is dat niet abnormaal. Alleen al als je kijkt naar de budgetten van de andere clubs. Maar we hebben gewoon een goede ploeg en we gaan trachten zo goed mogelijk te voetballen. In België loopt enorm veel talent rond. Hier is evenveel kwaliteit als in Nederland. De Belgen mogen gerust wat meer met de borst vooruit lopen."

Hoe overtuig je de spelers dat deze wedstrijd een ander is als de anderen? Je voelt net aan alles dat het een heel speciale match wordt.
"Dat het nu tegen STVV of Valencia is: dat blijft hetzelfde. De jongens moeten het beleven als een gewone wedstrijd. Het blijft een spelletje, elf tegen elf met één bal. Alles is mogelijk." 

Hier sta je nu in de Champions League, enkele maanden nadat je bij Feyenoord bij het huisvuil werd gezet.
"Een groot voetballer zei ooit: elk nadeel heeft z'n voordeel. Ik heb snel een nieuwe kans gekregen bij een mooie club als Genk. De Champions League is een heel leuke extra. Er zijn heel veel goede coaches die zonder baan zitten. Ik mag zelfs in een prestigieus tornooi als de Champions League staan. Het is voor weinig spelers al weggelegd om in zo'n tornooi te spelen, laat staan voor trainers. Daar ben ik heel trots op."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Champions League

Nieuwste reacties